Wykonanie
Ciasteczka świąteczne kojarzą mi się z korzennymi
smakami.Moją ulubioną czynnością w kuchni jest ich wykrawanie.Należy przygotować je wcześniej i trzymać w zamknięciu,aby miały okazję zmięknąć.Na moje oko 3 dni w zamknięciu powinno im wystarczyć.Swoje zrobiłam wczoraj, a dziś dziele się z
Wami przepisem i niezwykle
orzechowym smakiem:)

Skład:- 100 g zmielonych
orzechów włoskich- 200 g
mąki pszennej- 100 g zimnego masła/margaryny- 100 g
cukru- 1/2 łyżeczki
cynamonu- 1
jajko- 1 tabliczka
czekolady- ok 40 połówek
orzechów włoskichW misce zagnieść wszystkie składniki.Wstawić do lodówki na ok 15 minut.Rozwałkować na grybość ok 3 mm i wykrawać dowolne kształty.Piec ok 12 minut w temp 180 stopni Celsjusza.
Czekolade rozpuścić w kąpieli
wodnej z 2 łyżkami
mleka.Nakładać łyżeczką na wystudzone
ciasteczka.Układać półowki
orzechów na
czekoladzie.Odstawić do wystygnięcia
czekolady.Przechowywać w zamkniętym szczelnie pojemniku.UWAGA; jeśli kruche ciasto podczas wałkowaniabędzie pękać lub łamać się, należy dodac odrobinę
mleka i ponownie zagnieść a nastepnie rozwałkować.