ßßß
Składniki:ok. 3/4 kg mąki pszennej + ok. ½ szkl. do przygotowania kruszonki½ kostki margaryny + ok. ¼ kostki margaryny do przygotowania kruszonki¾ szkl. cukru + ok.1/3 szkl. cukru do przygotowania kruszonki2 szkl. mleka3 jajka1 paczka cukru waniliowegoszczypta soli½ kostki drożdży1/2 kg śliwekWykonanie:Do małej miseczki rozkruszamy drożdże, wsypujemy 1 łyżeczkę cukru i trochę mąki, zalewamy ciepłym mlekiem (ok. 1/4 szklanki). Składniki mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Mąkę ze szczyptą soli przesiewamy do większego naczynia, dodajemy jajka. W garnku podgrzewamy mleko z margaryną i cukrem. Łączymy wszystkie składniki wyrabiając ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch układamy owoce i posypujemy kruszonką.Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 35 min. w temperaturze 180 o C z termoobiegiem.Wykonanie kruszonki:Do naczynia, w który zarabialiśmy ciasto wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, margarynę w kostkach. Składniki wyrabiamy ręką.Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem (cukier puder+ odrobina gorącej wody).Smacznego!