Wykonanie
Poranna
kawa i „uczciwy” kawałek
drożdżowego ciasta …

Składniki:ok. 3/4 kg
mąki pszennej + ok. ½ szkl. do przygotowania kruszonki½ kostki
margaryny + ok. ¼ kostki
margaryny do przygotowania kruszonki¾ szkl.
cukru + ok.1/3 szkl.
cukru do przygotowania kruszonki2 szkl.
mleka3
jajka1 paczka
cukru waniliowegoszczypta
soli½ kostki
drożdży1/2 kg
śliwekWykonanie:Do małej miseczki rozkruszamy
drożdże, wsypujemy 1 łyżeczkę
cukru i trochę
mąki, zalewamy ciepłym
mlekiem (ok. 1/4 szklanki). Składniki mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę ze szczyptą
soli przesiewamy do większego naczynia, dodajemy
jajka. W garnku podgrzewamy
mleko z
margaryną i
cukrem. Łączymy wszystkie składniki wyrabiając ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch układamy
owoce i posypujemy kruszonką.Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 35 min. w temperaturze 180 o C z termoobiegiem.Wykonanie kruszonki:Do naczynia, w który zarabialiśmy ciasto wsypujemy
mąkę,
cukier,
cukier waniliowy,
margarynę w kostkach. Składniki wyrabiamy ręką.Upieczone ciasto posypujemy
cukrem pudrem lub polewamy lukrem (
cukier puder+ odrobina gorącej
wody).Smacznego!