Wykonanie
Na upalne dni proponuję lekki i dietetyczny deser a’la sernik na zimno z wykorzystaniem
kaszy kuskus. Idealne połączenie
kaszy z
jogurtem naturalnym i
wanilią. Smak naprawdę zaskakujący, oczywiście pozytywnie. Deser bardzo posmakował mojej rodzinie, na pewno nie raz zagości jeszcze na naszym
stole.Kilka słów na temat
kaszy:
Kuskus to
kasza wywodząca się z północno –zachodnie Afryki, tradycyjnie powstawała podczas mielenia pszenicy, będąca jej odpadem. Pozostałości były oddzielane od
mąki, namaczane w wodzie i oprószane
mąką.
Kuskus ze względu na sposób wytwarzania łączy cech
kaszy i
makaronu. Jest bardzo bogatym źródłem
białka. Ze względu na swoją lekkostrawność zyskał również popularność wśród mam, chcących zdrowo karmić swoje maluchy.
Kasza ta ma zastosowanie zarówno do dań obiadowych jak i deserowych. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, wystarczy zalać ją gorącą
wodą i odstawić na kilka minut.
Składnik na
wafelkowy spód:200 g
wafelków śmietankowych50 g roztopionego
masłaSkładniki:2 ½ szklanki ugotowanego
kuskusu2 duże
jogurty naturalne, najlepiej typu greckiego ( razem ok. 800 g)1 ½ szklanki
cukru pudru100 ml
śmietany kremówki 36 %8 łyżeczek
żelatyny1/3 szklanki
wodyziarenka z 1
laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiDodatkowo:Mus z
truskawek lub świeże
truskawkiWykonanie:Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód.
Masło rozpuszczamy.
Wafelki rozkruszamy i przekładamy do malaksera, dodajemy
masło i miksujemy (
wafelki można również rozkruszyć i utłuc tłuczkiem, a następnie zmieszać z
masłem).
Wafelkową masę rozkładamy na dnie tortownicy, wylepiając palcami spód.
Kuskus zalewamy wrząca
wodą i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut do czasu, aż spęcznieje i stanie się miękki. Do większej miski przekładamy jedne
jogurt naturalny i
kuskus, całość blendujemy na gładką masę (
kuskus jest dość suchy, dlatego lepiej zblendować go z
jogurtem). Do zmiksowanej masy dodajemy pozostały
jogurt,
cukier puder oraz
wanilię i miksujemy do połączenie składników.
Żelatynę zalewamy zimną
wodą i odstawiamy. W tym czasie w małym rondlu zagotowujemy
śmietanę, zestawiamy ją z palnika i dodajemy
żelatynę mieszając energicznie do połączenia składników. Następnie do miski z
kuskusem i
jogurtem pomału wlewamy mieszaninę
żelatyny i
śmietany miksując całość do połączenia składników. Gotową masę przelewamy na spód z
wafelków i wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki. Deser podajemy musem
truskawkowym lub świeżymi
truskawkami.Mus z
truskawek:
Truskawki miksujemy lub rozgniatamy widelcem. Jeśli chcecie możecie dodać
miód lub golden
syrop, ale myślę ze sama
słodycz truskawek wystarczySmacznego!