ßßß
Waniliowy sernik z dodatkiem ciasteczek Oreo, bez pieczenia, z czekoladową polewą. Smakuje jak delikatne piankowe ptasie mleczko :-). Aby podkręcić delikatny smak deseru dodałam Oreo z nadzieniem z masła orzechowego, ale można wykorzystać dowolne, swoje ulubione. Trzeba pamiętać, by sernik przygotować z jednodniowym wyprzedzeniem, by ciastka zatopione w masie serowej miały czas na zmięknięcie i by deser dobrze się kroił. Świetny na domowe imprezy i urodziny :-).Składniki na spód:180 g ciastek typu Oreo Lub Neo (z nadzieniem)40 g masła, roztopionegoCiastka i masło zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, schłodzić przez 30 minut w lodówce.Składniki na masę serową:1 szklanka jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej250 g mascarpone (1 opakowanie), w temperaturze pokojowejpół szklanki cukru pudru1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii1 szklanka śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej10 g żelatyny w proszku (2,5 łyżeczki) lub 3 listki żelatyny + 50 ml wody150 - 170 g ciastek typu Oreo Lub Neo (z nadzieniem)W misie miksera umieścić jogurt naturalny, serek mascarpone, cukier puder, wanilię. Zmiksować (końcówki miksera do ubijania białek) do otrzymania jednolitej, bezgrudkowej masy.Żelatynę w proszku zalać 50 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.W osobnym naczyniu umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę. Ubić do sztywności. Dodać ją do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszać z masą serową. Na końcu dodać połamane ciastka (na połowę, ćwiartki), wymieszać.Na spód ciasteczkowy wyłożyć masę serową. Wyrównać szpatułką. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, najkorzystniej przez noc.Na schłodzony sernik wylać polewę czekoladową, wyrównać, ozdobić ciastkami Oreo lub Neo, schłodzić do momentu stężenia polewy.Polewa czekoladowa:70 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, posiekanej70 ml śmietany kremówki 30% lub 36%W garnuszku umieścić śmietanę kremówkę, podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania głądkiego sosu czekoladowego.Smacznego :-).