ßßß


Składnik na wafelkowy spód:200 g wafelków śmietankowych50 g roztopionego masłaSkładniki:2 ½ szklanki ugotowanego kuskusu2 duże jogurty naturalne, najlepiej typu greckiego ( razem ok. 800 g)1 ½ szklanki cukru pudru100 ml śmietany kremówki 36 %8 łyżeczek żelatyny1/3 szklanki wodyziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z waniliiDodatkowo:Mus z truskawek lub świeże truskawkiWykonanie:Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Masło rozpuszczamy. Wafelki rozkruszamy i przekładamy do malaksera, dodajemy masło i miksujemy (wafelki można również rozkruszyć i utłuc tłuczkiem, a następnie zmieszać z masłem). Wafelkową masę rozkładamy na dnie tortownicy, wylepiając palcami spód.Kuskus zalewamy wrząca wodą i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut do czasu, aż spęcznieje i stanie się miękki. Do większej miski przekładamy jedne jogurt naturalny i kuskus, całość blendujemy na gładką masę (kuskus jest dość suchy, dlatego lepiej zblendować go z jogurtem). Do zmiksowanej masy dodajemy pozostały jogurt, cukier puder oraz wanilię i miksujemy do połączenie składników.Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy. W tym czasie w małym rondlu zagotowujemy śmietanę, zestawiamy ją z palnika i dodajemy żelatynę mieszając energicznie do połączenia składników. Następnie do miski z kuskusem i jogurtem pomału wlewamy mieszaninę żelatyny i śmietany miksując całość do połączenia składników. Gotową masę przelewamy na spód z wafelków i wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki. Deser podajemy musem truskawkowym lub świeżymi truskawkami.Mus z truskawek:Truskawki miksujemy lub rozgniatamy widelcem. Jeśli chcecie możecie dodać miód lub golden syrop, ale myślę ze sama słodycz truskawek wystarczySmacznego!