Wykonanie
Dostawa świeżych ryb złowionych osobiście przez mojego Teścia, zapalonego wędkarza, z malowniczo położonego Zalewu Koronowskiego, w samym
sercu Borów Tucholskich. Tym razem płotki, chociaż często zdarzają się dorodne
szczupakiSkładniki:1 kg świeżych płotekkilka łyżek
mąki pszennejolej do smażeniaMarynata:sok z jednej
cytrynyok. 4 cm
imbiru1
papryczka chili2 płaskie łyżeczki
soliWykonanie:
Ryby dokładnie skrobiemy i myjemy.
Imbir obieramy i kroimy na drobną kostkę,
chili siekamy. Do moździerza wyciskamy
sok z cytryny dodajemy
sól,
imbir i
chili, składniki ucieramy. Marynatą dokładnie nacieramy
ryby i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Płotki obtaczamy w
mące, smażymy na złoty kolor na rozgrzanym
oleju.Smacznego!