Wykonanie
Tak przygotowane skrzydełka z
kurczaka są bardzo aromatyczne i chrupiące. To także danie rozgrzewające i delikatnie pikantne, dzięki dodatkowi
imbiru, oraz kruche i orzeźwiające przez wykorzystanie do marynaty
soku z cytryny. Polecam to połączenie tym, którzy lubią orientalną nutę i szukają alternatywy dla klasycznych skrzydełek w
słodkiej papryce.W okresie letnim polecam przygotowanie skrzydełek na grillu.
Składniki:10 skrzydełek z
kurczakaMarynata:3 łyżki
oleju1/2 łyżki świeżego startego
imbiru (lub 1 łyżeczka mielonego)sok z 1/2
cytryny1/4 łyżeczki
chilisól lub domowa
vegeta (według uznania)1 łyżeczka
słodkiej papryki3
liście laurowe6 kulek
ziela angielskiegoSkrzydełka myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą. Przygotowaną marynatą zalewamy skrzydełka i dokładnie nacieramy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Zamarynowane skrzydełka pieczemy na blaszce z rusztem, na funkcji grill z termoobiegiem ok. 40-50 minut w temperaturze 175 stopni. Smacznego!