Wykonanie

Dlaczego
ciasteczka nazywają się "Zamglony Londyn"? Ponieważ łączą w sobie smaki herbacianej latte zrobionej na bazie Earl Grey,
wanilii i spienionego
mleka.
Napój ten nazywa się "Londyńską mgłą" ("London Fog" lub "Foggy London").Wymyślono go w Kanadzie.Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki na około 20
ciastek:1
jajko50 gramów
cukru35 gramów
cukru pudru200-220 gramów
mąki pszennej115 gramów
masła w temp. pokojowej1 kopiasta łyżeczka dobrej jakości
herbaty Earl Grey1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego (lub
cukier waniliowy)0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
cukru pudru
Wykonanie:1. Wyrób ciasto z wszystkich składników (oprócz 2 łyżek
cukru pudru). Użyj najpierw 200 gramów
mąki, a jeżeli ciasto będzie zbyt miękkie, to dosyp do niego jeszcze trochę
mąki.2. Uformuj ciasto w wałek i natrzyj go z każdej strony
cukrem pudrem (2 łyżki).

3. Zawiń wałek w folię spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki.4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.5. Podziel wałek ciasta na plastry o grubości 0 , 6 cm.

6. Ułóż
ciastka na blasze (wyłóż ją papierem do pieczenia) zachowując odstępy.7. Piecz 6-8 minut. Brzegi
ciastek mają być złotawo-brązowe.8. Zimne
ciastka włóż do metalowej puszki.Smacznego :)

Inspiracja