Wykonanie

Uwielbiam to po łą czenie delikatnego ł
ososia z pikantno-s ł odkim smakiem
papryki .... Ragout [wym. ragu] to prosta i jednocze ś nie wykwintna potrawa z ł
ososia w g ę stym, kremowym sosie ze ś wie ż ych
pomidorów, z dodatkiem pieczonej
papryki,
oliwy z oliwek,
oregano, na bazie
bulionu z warzyw. Gorąca przystawka do eleganckiego obiadu albo samodzielne danie na imprez ę ....
S kładniki dla 4 os ób :
600 g
łososia - filet bez sk óry
1
czerwona paprykaNa
sos pomidorowy:
600 g
pomidor ów
malinowych2 łyżki
oliwy z oliwek25 g
masła60 g
parmezanuszczypta
soli morskiejNa
bulion:
włoszczyznaSk ł adniki na marynat ę do
rybyPrzygotowanie:
Przygotuj ryb ę : wed ł ug tego przepisu .
Zamarynowanego ł
ososia przeł ó ż do naczynia żaroodpornego, wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj 35-40 minut.
Przygotuj
paprykę: umyj, przekr ój na pó ł, usuń pestki, upiecz w piekarniku, a po upieczeniu
paprykę obierz i
pokr ój w paski.
Zrób
sos pomidorowy z przepisu na Sos ze świeżych
pomidor ów . Z
włoszczyzny ugotuj
bulion. Połącz
bulion z
sosem pomidorowym.
Upieczoną
rybę rozdrobnij widelcem, przeł ó ż do zupy, dodaj upieczoną i pokrojoną
paprykę. Całość przeł ó ż do kokilek i kr ótko zapiekaj w nagrzanym piekarniku. Podawaj gor ące.
***
Pysznego
łososia jadłam ostatnio na
molo w Sopocie .... Wr óci łam z kr ótkiego jesiennego wypadu nad morze i tym daniem chc ę trochę przedłużyć weekend ....



