ßßß Cookit - przepis na Ragout z łososia i pieczonej papryki

Ragout z łososia i pieczonej papryki

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam to po łą czenie delikatnego ł ososia z pikantno-s ł odkim smakiem papryki .... Ragout [wym. ragu] to prosta i jednocze ś nie wykwintna potrawa z ł ososia w g ę stym, kremowym sosie ze ś wie ż ych pomidorów, z dodatkiem pieczonej papryki, oliwy z oliwek, oregano, na bazie bulionu z warzyw. Gorąca przystawka do eleganckiego obiadu albo samodzielne danie na imprez ę ....
S kładniki dla 4 os ób :
600 g łososia - filet bez sk óry
1 czerwona papryka
Na sos pomidorowy:
600 g pomidor ów malinowych
2 łyżki oliwy z oliwek
25 g masła
60 g parmezanu
szczypta soli morskiej
Na bulion:
włoszczyzna
Sk ł adniki na marynat ę do ryby
Przygotowanie:
Przygotuj ryb ę : wed ł ug tego przepisu .
Zamarynowanego ł ososia przeł ó ż do naczynia żaroodpornego, wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj 35-40 minut.
Przygotuj paprykę: umyj, przekr ój na pó ł, usuń pestki, upiecz w piekarniku, a po upieczeniu paprykę obierz i pokr ój w paski.
Zrób sos pomidorowy z przepisu na Sos ze świeżych pomidor ów . Z włoszczyzny ugotuj bulion. Połącz bulion z sosem pomidorowym.
Upieczoną rybę rozdrobnij widelcem, przeł ó ż do zupy, dodaj upieczoną i pokrojoną paprykę. Całość przeł ó ż do kokilek i kr ótko zapiekaj w nagrzanym piekarniku. Podawaj gor ące.
***
Pysznego łososia jadłam ostatnio na molo w Sopocie .... Wr óci łam z kr ótkiego jesiennego wypadu nad morze i tym daniem chc ę trochę przedłużyć weekend ....
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2015/10/ragout-z-ososia-i-pieczonej-papryki.html