Wykonanie

Zupa krem ze ś wie ż ych
pomidorów to pyszna i ł atwa w przyrz ą dzeniu zupa pomidorowa . Idealna jako samodzielne danie lub przystawka do obiadu. N ajbardziej lubi ę delikatny smak
pomidorów malinowych lub ga łą zkowych, zw ł aszcza, je ś li dojrzewa ł y pod ciep ł ym s ł o ń cem Italii ....Krem z
pomidorów to współczesna alternatywa dla tradycyjnej zupy pomidorowej. Wy łą cznie ze ś wie ż ych produktów, z dodatkiem
ziół i
oliwy z oliwek, na bazie
bulionu z w ł oszczyzny, idealna zupa dla wegetarian. Przepis jest bardzo prosty. Dodatkowo krem mo ż na udekorowa ć plasterkami
mozzarelli lub posypa ć tartym
parmezanem, nabierze wówczas bardziej wykwintnego charakteru ....Sk ładniki (na 4 osoby): 6-8 dojrza łych
pomidor ów
malinowych, 1 l
bulionu z
włoszczyzny, 2 łyżki
oliwy z oliwek, 2 łyżki
masła, 1 łyżeczka
soli morskiej, 2 łyżeczki
suszonego oregano,
parmezan lub
mozzarella (opcjonalnie);Ugotuj
bulion warzywny. P
omidory sparz wrz
ątkiem i obierz ze sk
órki, usu ń pestki i
pokr ój w (grub ą) kostkę.
Masło podgrzej w głębokim rondlu, wrzuć pokrojone
pomidory i duś kilka minut, stale mieszając. Podsmażone
pomidory przeł ó ż do garnka, zalej
bulionem z
włoszczyzny i gotuj jeszcze 3-4 minuty. Po ugotowaniu składniki zmiksuj na gładki krem. Do smaku dopraw
ziołami. Gorącą, kremową zupę podawaj w porcelanowym kubku albo w głębokim talerzu .