Wykonanie

Łatwy przepis na pyszną, lekką, ale sycącą zup ę krem
kalafiorową. Z
ziemniakami i
pomidorami, na bazie
bulionu z warzyw.
Przyprawy i dodatki to kwestia smaku, m o ż esz j ą udekorowa ć ró ż yczkami
kalafiora, kuleczkami
sera mozzarella lub posypa ć tartym
parmezanem. Nabierze wtedy bardziej w łoskie go charakteru. Idealna jako samodzielne danie lub przystawka do obiadu .... Zup ę podam z kromkami ze ś wie ż ego ż
ytniego chleba na zakwasie, już nie
mogę się doczekać .... Muszę jeszcze szybko otworzyć komputer i zapisać ten pomysł, żeby mi nie umknął. Przepis jest już w komputerze, zrobiłam też kilka zdjęć do bloga ....Krem z
kalafiora Sk ładniki: (na 4 osoby)1 duży
kalafior + 4 średnie
ziemniaki, 2 dojrza łe
pomidory malinowetacka
włoszczyzny, 1 łyżeczka
soli morskiej, 2 łyżeczki
suszonego oregano, 2 łyżki
oliwy z oliwek, 2 łyżki
masła,
mozzarella (opcjonalnie)Przygotowanie: w
łoszczyznę i
ziemniaki umyj, a następnie obierz i
pokr ój w drobn ą kostkę.
Kalafior: wytnij twardy środek, podziel na r ó życzki.
Masło roztop głębokim rondlu. Dorzuć
kalafiora i pozostałe warzywa. Podsmaż kilka minut, stale mieszając. Z alej 2 szklankami
wody, dosyp
soli i gotuj na wolnym ogniu ok. 15-20min, aż warzywa staną się miękkie.
Pomidory: sparz wrz
ątkiem, obierz ze sk
órki, usu ń pestki,
pokr ój w grub ą kostkę, wrzuć do garnka. Krem ma być gęsty, ale płynny. Dolej
wody, jeśli się wygotuje. Składniki po ugotowaniu zmiksuj blenderem, dopraw
ziołami. Przelej na talerze. M oja rada: Udekoruj kleksem
oliwy oraz kulkami mini
mozzarelli.