Wykonanie

Polecam przepis na pyszną zupę krem z
kalafiora. Dodatki to kwestia smaku - r ó życzki
kalafiora,
mozzarella,
parmezan. Lekka zupa kalafiorowa jest idealna jako samodzielne danie lub przystawka do obiadu. Podawaj z tostami z
bagietki lub ze świeżym
pieczywem ....Sk ładniki na 4 osoby:1
kalafior4 średnie
ziemniaki2 dojrza łe
pomidory malinowe1 łyżeczka
soli morskiej1-2 łyżeczki
suszonego oregano2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
masła w
łoszczyzna: mała
marchewka,
korzeń pietruszki, plaster
selera, kawałek
pora - biała częśćDo dekoracji:
mozzarella, cz ąstki
kalafiora, etc.Przygotowanie:Przygotuj warzywa: w
łoszczyznę i
ziemniaki umyj, obierz,
pokr ój w drobn ą kostkę.
Kalafiora rozdziel na r ó życzki.
Masło podgrzej w głębokim rondlu, wrzuć
kalafiora, duś kilka minut, stale mieszając. Doł ó ż pozostałe warzywa, zalej 2 szklankami
wody, dosyp
soli i gotuj na wolnym ogniu 15-20 min, aż warzywa staną się miękkie.
Pomidory sparz wrz
ątkiem, obierz ze sk
órki, usu ń pestki,
pokr ój w grub ą kostkę, wrzuć do garnka. Krem ma być gęsty, ale płynny. Dolej
wody, jeśli się wygotuje. Składniki po ugotowaniu zmiksuj blenderem, dopraw
ziołami. Przelej na talerze. Udekoruj mini-
mozzarellą oraz różyczkami
kalafiora.