ßßß Cookit - przepis na Haitańskie dyniowe Pancakes

Haitańskie dyniowe Pancakes

nazwa

Wykonanie

Jesień już za dwa dni. Na razie na dworze jest ciepło, ale chwilami już da się odczuć chłodne powietrze i zapach dymu i liści. Z powodu zbliżającej się nowej pory roku i Halloween na straganach pojawiło się masę przepysznych, pomarańczowych dyń, które należą do jednych z moich ulubionych warzyw. Świętując sezon dyniowy zrobiłam na dzisiaj pyszne haitańskie pancakes o lekko korzennym, piernikowym smaku. Podczas przygotowywania pozostało mi trochę musu z dyni, który postanowiłam wykorzystać i zrobić z niego dodatek do naleśników. Jego słodki smak idealnie połączył się ze słonym daniem, wyszło idealnie!
Składniki:
Naleśniki:
3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 jajko
1/2 szklanki pieczonego puree z dyni*
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki przyprawy korzennej
1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
5 łyżeczek masła
Mus dyniowy:
1/2 szklanki pieczonego puree z dyni*
2 łyżki syropu klonowego
5 łyżek cukru
30 ml wody
1 łyżka masła
*dynię z usuniętymi pestkami wstawiam do piekarnika na 45 minut w temperaturze około 180 stopniu. Po tym czasie wyjmuję dynię, obieram z twardej skórki i miksuję blenderem.
Przygotowanie:
Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy (imbir, cynamon, przyprawę korzenną). W osobnej misce połączyć mleko, jajko, puree z dyni i ekstrakt waniliowy. Do miski z mąką wlać mokre składniki i zmiksować wszystko mikserem do dokładnego połączenia się składników. Ciasto powinno być płynne.
Na patelni rozgrzać część masła. Wylewać ciasto chochelką na rozpuszczone masło i smażyć pancakes aż przyrumienią się z obu stron na brązowo. Czynność powtarzać przy każdy naleśniku (wielkość naleśników zależy od użytej patelni i tak też należy dostosować ilość masła, które podgrzewamy).
Mus dyniowy: Cukier wymieszać z wodą i postawić na palniku w niewielkim garnuszku, mieszać do rozpuszczenia. Nie dotykając roztworu gotować aż cukier zmieni kolor na bursztynowy kolor. Dodać masła i szybko zamieszać. Dodać puree z dyni i syrop klonowy. Mieszać i podgrzewać aż do rozpuszczenia. Mus podawać z naleśnikami.
Przyprawa piernikowa i cynamon to moje ulubione dodatki do ciast. Haitańskie naleśniki łączą wiele moich preferowanych smaków w kuchni, a ich słodycz rozweseli nas nawet w najbardziej pochmurny, deszczowy, jesienny dzień. Są przepyszne, a ich podawanie jest dowolne. Idealny będzie sam syrop klonowy, bita śmietana z cukrem czy dobry dżem brzoskwiniowy. :)
Przepis na naleśniki pochodzi z książki: "Weight Watchers: New International Cookbook".
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_78_haitanskie-dyniowe-pancakes.html