Wykonanie
Jesień już za dwa dni. Na razie na dworze jest ciepło, ale chwilami już da się odczuć chłodne powietrze i zapach
dymu i liści. Z powodu zbliżającej się nowej
pory roku i Halloween na straganach pojawiło się masę przepysznych,
pomarańczowych dyń, które należą do jednych z moich ulubionych warzyw. Świętując sezon
dyniowy zrobiłam na dzisiaj pyszne haitańskie pancakes o lekko korzennym, piernikowym smaku. Podczas przygotowywania pozostało mi trochę musu z dyni, który postanowiłam wykorzystać i zrobić z niego dodatek do naleśników. Jego słodki smak idealnie połączył się ze słonym daniem, wyszło idealnie!Składniki:Naleśniki:3/4 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
mleka1
jajko1/2 szklanki pieczonego puree z dyni*1 łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki
przyprawy korzennej1/4 łyżeczki sproszkowanego
imbiru1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego5 łyżeczek
masłaMus
dyniowy:1/2 szklanki pieczonego puree z dyni*2 łyżki
syropu klonowego5 łyżek
cukru30 ml
wody1 łyżka
masła*
dynię z usuniętymi pestkami wstawiam do piekarnika na 45 minut w temperaturze około 180 stopniu. Po tym czasie wyjmuję
dynię, obieram z twardej skórki i miksuję blenderem.Przygotowanie:Do miski przesiać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól i
przyprawy (
imbir,
cynamon,
przyprawę korzenną). W osobnej misce połączyć
mleko,
jajko, puree z dyni i ekstrakt
waniliowy. Do miski z
mąką wlać mokre składniki i zmiksować wszystko mikserem do dokładnego połączenia się składników. Ciasto powinno być płynne.Na patelni rozgrzać część
masła. Wylewać ciasto chochelką na rozpuszczone
masło i smażyć pancakes aż przyrumienią się z obu stron na brązowo. Czynność powtarzać przy każdy naleśniku (wielkość naleśników zależy od użytej patelni i tak też należy dostosować ilość
masła, które podgrzewamy).Mus
dyniowy:
Cukier wymieszać z
wodą i postawić na palniku w niewielkim garnuszku, mieszać do rozpuszczenia. Nie dotykając roztworu gotować aż
cukier zmieni kolor na
bursztynowy kolor. Dodać
masła i szybko zamieszać. Dodać puree z dyni i
syrop klonowy. Mieszać i podgrzewać aż do rozpuszczenia. Mus podawać z naleśnikami.
Przyprawa piernikowa i
cynamon to moje ulubione
dodatki do ciast. Haitańskie naleśniki łączą wiele moich preferowanych smaków w kuchni, a ich
słodycz rozweseli nas nawet w najbardziej pochmurny, deszczowy, jesienny dzień. Są przepyszne, a ich podawanie jest dowolne. Idealny będzie sam
syrop klonowy,
bita śmietana z
cukrem czy dobry
dżem brzoskwiniowy. :)Przepis na naleśniki pochodzi z książki: "Weight Watchers: New International Cookbook".