Wykonanie
Bardzo często przygotowuje w domu lasagne. Robię ją praktycznie ze wszystkim, z
mięsem, z warzywami po wegetariańsku, z
indykiem,
kurczakiem, czy
wołowiną. Każda jest pyszna. Jest to bardzo prosty sposób na obiad, idealny dla całej rodziny, sycący, porządny posiłek na cały dzień. U mnie w domu
makaron jest jednym z podstawowych składników kuchni, dlatego lubię z nim eksperymentować. Po ostatnim udanym daniu z mielonym
indykiem i
czerwonym winem, postanowiłam przygotować coś podobnego, ale w wersji z
makaronem lasagne. Efekt wyszedł znakomity. :)Składniki:2 łyżki
oliwy3 łyżki
brązowego cukru2 średnie
cebule, pokrojone w kostkę3 ząbki
czosnku, posiekane450g
mielonego mięsa z indyka500 g passaty pomidorowej1/2 łyżeczki
solipieprz czarny, mielony1 łyżeczka
oregano1/4 szklanki
czerwonego wina80 g
masła3,5 łyżki
mąki1,5 szklanki
mlekaszczypta
gałki muszkatałowej2 łyżki
masła13-14 płatów
makaronu lasagne350 g startego
żółtego seraPrzygotowanie:Do dużego rondla wlewany
oliwę i zasypujemy ją
cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu aż
cukier się skarmelizuje. Dodajemy
cebulę oraz
czosnek i smażymy około 8 minut stale mieszając. Dodajemy
mięso mielone i smażymy aż stanie się sypkie i jasne. Wlewamy passate
pomidorową i gotujemy wszystko aż sos zacznie wrzeć. Solimy 1/4 łyżeczki
soli i delikatnie
pieprzymy. Dodajemy
oregano, mieszamy, gotujemy 1 minutę. Wlewamy
czerwone wino i gotujemy około 3-4 minuty, aż sos zacznie bulgotać. Zestawiamy z ognia.W innym rondlu roztapiamy
masło. Dodajemy
mąki i smażymy przez pół minuty. Niewielkim strumieniem wlewamy
mleko do zasmażki, stale i enrgicznie mieszając by nie powstały grudki. Czekamy aż masa zgęstnieje, nie przestając mieszać. Dodajemy
gałkę muszkatołową, 1/4 łyżeczki
soli i niewielką ilość
pieprzu. Zestawiamy z ognia.Duża brytfankę smarujemy na spodzie
masłem. Układamy płaty lasagne, następnie na to kładziemy 1/3 naszego czerwonego sosu (z
mięsa i passaty), 1/4
sera żółtego i 1/4
sosu białego (z
mąki i
masła). Na wierzch kładziemy kolejne płaty
makaronu. Czynność powtarzamy trzykrotnie. Na wierzch kładziemy płaty lasagne, które zalewamy resztką
sosu beszamelowego (białego), przykrywając całość pozostałością
sera.Zapiekankę kładziemy do piekarnika na około 30 minut przy temperaturze 180 stopni. Żeby lasagne nie rozwalała się przy krojeniu, należy po wyjęciu z piekarnika pozostawić ją na jakiś czas do przegryzienia się kolejnych warstw.