Wykonanie
Ostatnio piekę same
torty, tak już jakoś wyszło :D. Znajomi coraz częściej proszą mnie by przygotować im nietuzinkowo zdobione ciasta
biszkoptowe, które najczęściej wypełnione są
bitą śmietaną i
owocami. Tym razem skorzystałam z masy cukrowej, nie marcepanowej, która moim zdaniem jest znacznie gorsza do obróbki i trzeba
mieć do niej więcej cierpliwości. Wykończenie
tortu to moja własna inwencja twórcza, choć osoba która zamawiała tort, poinformowała mnie, w jakim ma być klimacie! :) Efekt bardzo spodobał się solenizantce.(tort o średnicy 23 cm)Składniki:
Biszkopt:5
jajek3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejNadzienie
tortu:500 ml kremówki 36%3 łyżki
cukru pudru400 g
brzoskwiń z puszki (waga samych
owoców, bez soku)3 łyżki mocnej czarnej
herbaty3 łyżki
whiskyMasa
maślana:150 g
masła1,5 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego2 łyżki
mlekaMasa cukrowa:*100 g glukozy w proszkuokoło 700 g
cukru pudru4 łyżeczki
żelatyny4 łyżeczki
margaryny1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego70 ml
wodybarwnik różowyWykończenie:masa cukrowa z przepisu wyżejbarwnik czarnyzłote, miękkie perełki (około 30-40 sztuk)srebrny barwnik w sprayuklej spożywczy* z podanej porcji wyjdzie masy odrobinę więcej niż na
pokrycie tortu i ozdoby, więc jeśli coś nam zostanie resztę masy można zamrozić i użyć przy innej okazji.Wykonanie:
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 160 stopniu. Foremkę o średnicy 23 cm wyłożyć od dołu papierem, boki tortownicy posmarować masłem/margaryną.
Mąkę,
mąkę ziemniaczaną i
cukier przesiać do miseczki.
Białka oddzielić od
żółtek.
Żółtka ubić, dodać 2 łyżki
cukru i ubijać aż masa stanie się jasna i puszysta.
Białka ubić na sztywno, łyżka po łyżce dodawać resztę
cukru aż staną się sztywne i błyszczące. Do
białek dodać masę
żółtkową i zmiksować do połączenia. Wsypać przesiane wcześniej składniki do
jajek i delikatnie wymieszać składniki szpatułką, do połączenia. Ciasto przełożyć do foremki i piec 35 minut. Po tym czasie
biszkopt upuścić z lekkiej wysokości na płasko i przekładając
spodem do góry pozostawić do ostygnięcia.
Biszkopt przeciąć na trzy części. Przygotować poncz mieszając
herbatę z
whisky. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając
cukier puder.
Brzoskwinie pokroić na paski. Spodni blat
biszkoptu polać połową ponczu. Wysmarować dwoma łyżkami kremówki, położyć
brzoskwinie i nałożyć na to połowę gotowej kremówki, wyrównując nożem. Przykryć drugim blatem i czynność powtórzyć. Uzupełnić "dziury" po bokach, nie pokrywając samych
boków. Ciasto wstawić do lodówki.Masa
maślana:
Masło podgrzać w mikrofali aż stanie się bardzo miękkie, ale nie płynne. Zmiksować do jasnego koloru i puszystego wyglądu. Dodać
cukier puder i miksować jeszcze kilka minut aż masa będzie gładka i jednolita. Dodać ekstrakt (można dać inny niż
waniliowy, zależy od naszego gustu) i
mleko. Zmiksować do połączenia. Gotową masą obłożyć tort (im "płynniejsza" tym łatwiejsze jest pierwsze obkładanie), tak by przykryć ewentualną
bitą śmietaną i boki, resztę masy odłożyć. Tort wstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie tort obłożyć resztą masy
maślanej, tym razem dokładnie, dobrze wyrównując brzegi (nierówności będą mocno widoczne pod masą
cukrową) i nadając mu "kanty". Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.Masa cukrowa:
Żelatynę zalać
wodą i odstawić do napęcznienia. Przełożyć do miseczki, którą umieścić nad parą
wodną i mieszać do rozpuszczenia, uważając by jej nie zagotować. Dodać glukozę, wymieszać i dodać
margarynę. Odstawić znad pary
wodnej kiedy wszystko się dobrze rozpuści i pozostawić na kilka chwil (dosłownie 2-3 minuty). Do miski przesiać 400 g
cukru pudru. Dodać masę z
żelatyną i wymieszać łyżką do połączenia. Dodawać
cukier puder po 100 g zagniatając rękami oprószonymi w cukrze pudrze aż do dodania całej ilości. Masę podzielić na porcje 1/4 i 3/4. Do 3/4 masy dodać odrobinę czerwonego barwnika aż do osiągnięcia pożądanego różowego koloru i zagnieść aż masa stanie się jednolita. Rozwałkować. Tort posmarować pędzelkiem zamoczonym w wodzie. Położyć na nim masę
cukrową i wgłaskać ją aż masa po bokach się skurczy. Przyciąć niepotrzebną ilość i wyrównać specjalną packą do masy cukrowej.Z reszty masy wykonać króliczka. Masę zabarwić czarnym barwnikiem (potrzebna jest dosyć spora ilość). Rozwałkować i nożem wyciąć kształt króliczka. Spryskać srebrnym barwnikiem w sprayu i przykleić za pomocą kleju do
tortu.Za pomocą kleju przykleić przy spodniej stronie złote perełki.