ßßß Cookit - przepis na Futomaki z krewetkami w tempurze, avocado i sałatą

Futomaki z krewetkami w tempurze, avocado i sałatą

nazwa

Wykonanie

Sushi to danie, które nigdy mi się nie znudzi. Kilka dni temu przygotowałam takie na obiad. Żeby nie było monotonii, tym razem użyłam dużych krewetek, które zapiekłam w tempurze na gorącym oleju. Do całości dodałam czerwonej karbowanej sałaty ozdobnej, moje ulubione dojrzałe avocado i japoński majonez, który przygotowałam sama w domu z dostępnych w lodówce składników. Wyszło pysznie, szczególnie, że tym razem tempura była idealna. Polecam taką kombinację w domu. :) Tym razem podaje pełen przepis na idealny ryż, dla którego planuję w przyszłości utworzyć osobny wpis. Enjoy!
Składniki:
Tempura:*
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
1/4 szklanki mąki ryżowej
1 żółtko
1 szklanka lodowatej wody
1 kostka lodu
1,5 - 2 szklanki oleju
Ryż do sushi:
1 szklanka ryżu do sushi
1 szklanka wody
glon kombu (około 5 cm długości)
1/4 szklanki octu ryżowego
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli morskiej
kilka kropel sosu sojowego (Yamasa, Kikkoman)
Majonez:
3 łyżki majonezu
łyżeczka pasty miso
szczypta drobno startej skórki z limonki
szczypta białego pieprzu
kilka kropel soku z cytryny
Pozostałe:
15 dużych krewetek
9 liści sałaty czerwonej karbowanej
połówka dojrzałego avocado
3 płatki nori
wasabi
marynowany imbir
sos sojowy (kikkoman, yamasa)
* z przepisu wychodzi bardzo duża ilość tempury. Nie jest jednak możliwe zmniejszenie tej ilości, przez dodatek żółtka, którego podzielić się nie da. Polecam przygotować jakieś warzywa (np. kalafior) lub więcej krewetek i wykorzystać tempurę do końca. Można również użyć sklepowej tempury.
Przygotowanie:
Ryż: Ryż zalać wodą i odstawić na pół godziny. Po tym czasie wodę wylać i ryż dobrze przepłukać na sitku lub kilkakrotnie zalewając go wodą, mieszając i odlewając wodę. Odcedzić i zalać wodą z przepisu. Na wierzchu położyć glon kombu. Całość wstawić do mikrofali na czas odpowiadający dla ryżu zgodnie z jego wagą (nie jest to prawidłowy sposób na jego przygotowanie, ale ryż też wychodzi dobry, a sposób jest szybki i wygodny). Usunąć kombu, a ugotowany ryż wyłożyć do drewnianej miski. Przygotować zalewę rozpuszczając sól i cukier w occie ryżowym, gotując je w rondelku. Zalewą polewać ryż, delikatnie mieszając. Odstawić do całkowitego ostygnięcia pod mokrą ściereczką.
Przygotować majonez japoński. Domowy majonez wymieszać z pozostałymi składnikami w niewielkiej miseczce. Odstawić do lodówki.
Krewetki rozmrozić, pozbawić ewentualnego pancerza, wyczyścić, pozostawiając ogonki. Osuszyć papierowym ręcznikiem.
W misce wymieszać żółtko z lodowatą wodą. Dodać mąki i roztrzepać. Ciasto ma mieć podobną konsystencję do ciasta naleśnikowego. Wrzucić kostkę lodu i wstawić do lodówki.
Olej rozgrzać w rondlu do 190 stopni (deep fry na termometrze). Ciasto wyjąć z lodówki, zamieszać szybko. Krewetki maczać w cieście za ogonek i wrzucać na olej pojedynczo. Smażyć około 5 sekund. Wyjmować na papierowy ręcznik.
Avocado pokroić w paski. Sałatę umyć i osuszyć. Krewetki pozbawić ogonków, pozostawiając tylko 6 sztuk z ogonkami.
Na specjalną matę do sushi kłaść płatek nori, błyszczącą stroną do dołu. Na około 1/3 nori nakładać ryż (najlepiej rękami, zamoczonymi w mieszance octu ryżowego i wody w stosunku 1:1), tak by ryż dokładnie sięgał boków (są one istotne dla wyglądu końcówki, które widać na zdjęciu). Wzdłuż nori nakładać 3 listki sałaty, tak by jej najładniejsza część wystawała za nori po bokach. Na sałatę dać majonez (około łyżki). Na majonez nałożyć krewetki, po 5 sztuk na 1 nori (krewetki z ogonkami mają znaleźć się przy końcówkach, ogonkami na zewnątrz poza nori, w środku krewetki bez ogonków). Obok ułożyć paski avocado. Rulon zwijać w kierunku od siebie, mocno dociskając matą. Końcówkę skleić wasabi. Pozostawić na kilka minut. Pokroić na 8 małych części.
Sushi podawać z imbirem, wasabi i sosem sojowy.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_106_futomaki-z-krewetkami-w-tempurze-avocado-i-salata.html