Wykonanie
Idealne śniadanie wcale nie musi być fit, ani super zdrowe. Idealne jest wtedy, gdy smakuje jedzącemu. Oczywiście zawsze staram się, aby miało ono odpowiednie wartości odżywcze i szukam zdrowych zamienników dla popularnych produktów. Niemniej robię to tak, aby nie popadać ze skrajności w skrajność. W końcu nie samą owsianką człowiek żyje i od czasu do czasu może pozwolić sobie na nieco bardziej kaloryczne danie.W weekendowe poranki, gdy Radek jeszcze śpi, lubię zakraść się do kuchni i przygotować dla nas idealne śniadanie. Staram się, aby za każdym razem było ono inne i zawierało sezonowe składniki. Obecnie w warzywniaku pod moim domem królują
gruszki. Warto je wykorzystać, ponieważ właśnie teraz są one najlepsze. Dzisiaj na śniadanie serwuję naleśniki podane z
serkiem Philadelphia, duszoną
gruszką i słodkim
syropem pomarańczowym.

Przepis na naleśnikiNaleśniki najczęściej przygotowuję „na oko” – jak większość osób zapewne. Poniżej znajdują się proporcje, które zazwyczaj wykorzystuję.Składniki:2
jajka1 szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej2/3 szklanki
mleka1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliolej do smażeniaSposób przygotowania:
Jajka ubijam mikserem przez minimum 5 minut.Do osobnej miski przesypuję
mąkę. Dodaję do niej
proszek do pieczenia i
sól. Wlewam
mleko i mieszam składniki.Następnie delikatnie przekładam ubite
jajka i łączę je z
mąką i
mlekiem. Gdyby ciasto było zbyt gęste można dolać więcej
mleka. Powinno jednak być idealne.Rozgrzewam odrobinę
oleju na patelni i smażę z niej niewielkie naleśniki. Mam w zwyczaju smażyć naleśniki na niewielkim ogniu i pod przykryciem. Dzięki
czemu są nieco bardziej puszyste i miękkie. Każdy jednak ma odmienną technikę, więc usmażcie jest tak, jak lubicie najbardziej.Gotowe naleśniki smaruję
serkiem Philadelphia i solidnie skrapiam
syropem pomarańczowym, w którym dusiłam
gruszkę.Przepis na
gruszkę duszoną w
syropie pomarańczowymSkładniki:1 duża i dojrzała
gruszka1 łyżka
miodu (wykorzystałam rzepakowy)1/2 szklanki
soku pomarańczowego (najlepiej takiego z miąższem)1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowejSposób przygotowania:
Gruszkę myję dokładnie i kroję na mniejsze kawałki. Wydrążam z niej pestki.Rondelek stawiam na bardzo małym ogniu i rozpuszczam w nim
miód. Gdy jest on już płynny wkładam do niego
gruszkę i smażę przez maksymalnie 2 minuty tak, aby
miód pokrył dokładnie każdy kawałek.Dolewam
sok pomarańczowy i doprawiam
gałką muszkatołową. Przykrywam garnek pozostawiając szparę, aby płyn mógł odparować. Duszę
gruszkę w ten sposób przez ok 15 minut. W tym czasie sok powinien zredukować swoją objętość o połowę.

A jakie jest Twoje idealne śniadanie?Sprawdź moje inne pomysły na śniadaniePodobał Ci się ten przepis? Skomentuj lub podziel się nim z innymi