Wykonanie
Chrupiące, aromatyczne,
pomarańczowe gofry. Zrobienie gofrowego ciasta zajmuje dosłownie parę chwil. Bardziej pracochłonne jest samo smażenie gofrów, ale i na to można znaleźć sposób- trzeba tylko dokładnie poznać swoją gofrownicę. W mojej np. usmażenie idealnego gofra zajmuje równo 4 minuty. Wlewam więc ciasto do gofrownicy i mam czas na inne poranne obowiązki. 4 minuty to masa czasu- można przyszykować stół do śniadanie, kolejne 4 minuty to spakowanie
torebki i dobranie dodatków do ubrania, kolejne- makijaż robiony na raty ;-) itd. Wszystkie
Pomarańczowe gofry usmażone, a my już jesteśmy gotowi do wyjścia z domu.
Składniki:3
jajkaSzczypta
soli2 łyżki
brązowego cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej1/3 szklanki
oleju½ szklanki
mleka1 szklanka
soku pomarańczowego TymbarkSkórka starta z 1
pomarańczyWykonanie:Oddzielamy
żółtka od
białek.
Żółtka ucieramy z
cukrem na puszystą masę. Dolewamy
mleko,
olej i sok. Mieszamy i dodajemy obie
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy
skórkę pomarańczową.W oddzielnym naczyniu ubijamy sztywną pianę z
białek z dodatkiem
soli. Pianę przenosimy do reszty składników i ostrożnie mieszamy łyżką.Gofry smażymy w rozgrzanej gofrownicy zgodnie z instrukcją urządzenia. Studzimy na kratce, żeby pozostały chrupkie.Podajemy z cząstkami
pomarańczy i szklanką
soku pomarańczowego.