ßßß
Składniki:600 g małych ziemniaków, ugotowanych w mundurkach1 mała cebula, drobno posiekana1 ogórek sałatkowy2 łyżki oliwy150 ml bulionu drobiowego2 łyżki octu jabłkowego1 łyżka ostrej musztardy1 łyżka sklarowanego masłasól, pieprz kolorowy, słodka papryka, cukier - do smaku
Po ugotowaniu ziemniaki obrać lub pozostawić w skórce (ja wolę nieobrane). Tylko 80 g trzeba koniecznie obrać.Zagotować bulion, dodać do niego musztardę, ocet i obrane 80 g ziemniaków. Wszystko zmiksować malakserem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.Cebulę zeszklić na oleju, ziemniaki pokroić w półcentymetrowe plasterki. W misce wymieszać ziemniaki z cebulę, zalać dressingiem i wymieszać. Odstawić na conajmniej godzinę.Nastepnie dodać do niej pokrojonego w cienkie plasterki ogórka i sklarowane masło. Wymieszac i podawać.Smacznego :-)Źródło: Kochen. Die neue digitale Schule.