Wykonanie
Sałatki ziemniaczane zdecydowanie należą do moich ulubionych i już kilka
razy gościły na moim blogu. Szczególną sympatią darzę te wersje, które znam z Niemiec. Dziś chciałbym zaproponować Wam zdecydowanie najlepszą Kartoffelsalat jaka jadłem, cudownie aromatyczną o wyważonych smakach. Niby prosta, a jaka pyszna :-)Zapraszam również do spróbowania innych sałatek ziemniaczanych:
Sałatka ziemniaczana z
ogórkiemSałatka ziemniaczana z
ogórkiem i
jajkiemKartoffelsalat po raz pierwszy
Składniki:600 g małych
ziemniaków, ugotowanych w mundurkach1 mała
cebula, drobno posiekana1
ogórek sałatkowy2 łyżki
oliwy150 ml
bulionu drobiowego2 łyżki
octu jabłkowego1 łyżka ostrej
musztardy1 łyżka sklarowanego
masłasól,
pieprz kolorowy,
słodka papryka,
cukier - do smaku
Po ugotowaniu
ziemniaki obrać lub pozostawić w skórce (ja wolę nieobrane). Tylko 80 g trzeba koniecznie obrać.Zagotować
bulion, dodać do niego
musztardę,
ocet i obrane 80 g
ziemniaków. Wszystko zmiksować malakserem. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
cukrem.
Cebulę zeszklić na
oleju,
ziemniaki pokroić w półcentymetrowe plasterki. W misce wymieszać
ziemniaki z
cebulę, zalać dressingiem i wymieszać. Odstawić na conajmniej godzinę.Nastepnie dodać do niej pokrojonego w cienkie plasterki
ogórka i sklarowane
masło. Wymieszac i podawać.Smacznego :-)Źródło: Kochen. Die neue digitale Schule.