ßßß Cookit - przepis na Placki mięsno-ziemniaczane z sosem czosnkowo-oliwkowym

Placki mięsno-ziemniaczane z sosem czosnkowo-oliwkowym

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam na obiadek miłośników wszelakich placków ziemniaczanych. Można je robić na wiele sposobów, co pokazuję poniżej. Takich placków jak te dzisiejsze, jeszcze nie robiłam, ale jak juz wielokrotnie pisałam, człowiek uczy się całe życie. Zazwyczaj gdy myślałam placki i mięso, były to placki po węgiersku z gulaszem. W tym przepisie mięso ląduje jednak w ziemniakach, a dodatek stanowi pyszny sos czosnkowo-oliwkowy.
Placki po węgiersku
Placki ziemniaczano- pieczarkowe
Tradycyjne placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane inaczej
Składniki na placki:
1 kg ziemniaków irys IrysIi
1 mała cebula
400 g łopatki
2 jajka
1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
2-3 łyżki mąki pszennej
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Sos:
1 jogurt naturalny gęsty 250 g
2 łyżki majonezu
2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
5-6 czarnych oliwek ( mozna pominać jak ktoś nie lubi)
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mięso umyć i przekręcić przez maszynkę. Cebulę drobniutko pokroić w kosteczkę i dodać do mięsą. Ziemniaki wymieszać z mięsem, cebulą, jajkami, śmietaną i mąką. Doprawić gałką oraz do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej. Gdy będzie skwierczał, łyżką nakładać masę mięsno-ziemniaczaną, tworząc zgrabne placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor .
W miseczce połączyć śmietanę z majonezem, dodać czosnek, drobniutko pokrojone oliwki, pieprz i odrobinę soli ( oliwki są słone). Wymieszać.
Placki i sos podawać bezpośednio po przygotowaniu. Chrupkie i rumiane smakuja wybornie, a sos jest ich dopełnieniem. Polecam i zyczę smacznego.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/12/placki-miesno-ziemniaczane-z-sosem.html