Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na obiadek miłośników wszelakich placków ziemniaczanych. Można je robić na wiele sposobów, co pokazuję poniżej. Takich placków jak te dzisiejsze, jeszcze nie robiłam, ale jak juz wielokrotnie
pisałam, człowiek uczy się całe życie. Zazwyczaj gdy myślałam placki i
mięso, były to placki po węgiersku z gulaszem. W tym przepisie
mięso ląduje jednak w ziemniakach, a dodatek stanowi pyszny
sos czosnkowo-
oliwkowy.Placki po węgierskuPlacki ziemniaczano-
pieczarkoweTradycyjne placki ziemniaczanePlacki ziemniaczane inaczej

Składniki na placki:1 kg
ziemniaków irys IrysIi1 mała
cebula400 g
łopatki2
jajka1 łyżka kwaśnej gęstej
śmietany2-3 łyżki
mąki pszennejszczypta
gałki muszkatołowejsól i
pieprz do smaku
olej do smażenia

Sos:1
jogurt naturalny gęsty 250 g2 łyżki
majonezu2-3 ząbki
czosnku przeciśniętego przez praskę5-6 czarnych
oliwek ( mozna pominać jak ktoś nie lubi)
sól i
pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Mięso umyć i przekręcić przez maszynkę.
Cebulę drobniutko pokroić w kosteczkę i dodać do
mięsą.
Ziemniaki wymieszać z
mięsem,
cebulą,
jajkami,
śmietaną i
mąką. Doprawić gałką oraz do smaku
solą i
pieprzem.Na patelni rozgrzać
olej. Gdy będzie skwierczał, łyżką nakładać masę
mięsno-ziemniaczaną, tworząc zgrabne placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor .

W miseczce połączyć
śmietanę z
majonezem, dodać
czosnek, drobniutko pokrojone
oliwki,
pieprz i odrobinę
soli (
oliwki są słone). Wymieszać.

Placki i sos podawać bezpośednio po przygotowaniu. Chrupkie i rumiane smakuja wybornie, a
sos jest ich dopełnieniem. Polecam i zyczę smacznego.