Wykonanie
Klasyka wśród włoskich
makaronów. Przepyszny sos z intensywnego
sera pleśniowego ze zdrowym
szpinakiem jest fantastyczną podstawą do delikatnego
kurczaka, którego smak nie dominuje tu, ale dopełnia wartości odżywcze potrawy. Całość uduszona w
białym chardonnay.Na 4 porcje potrzebujemy:500g
makaronu conchiglioni6-7 z ąbków
czosnkupodwójn ą duż ą
pierś z kurczaka200g
serka gorgonzolakilka garści
świeżego szpinaku baby300g
śmietany (ja użyłam 18%)ok 20g
startego serka parmezanopcjonalnie 2 łyżki startej
mozzarelli1 średni ą
cebulkę1-1 1/2 szkalnki
białego winasól i
pieprzłyżkę
olejuPrzygotowanie:Zaczynamy od drobnego posiekania
cebuli i
czosnku. Podsmażamy na patelni ( z dodatkiem
oleju) aż
cebulka się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę
pierś z kurczaka i całość delikatnie solimy.
Kurczaka podduszamy na patelni pod przykryciem, by po chwili dolać szklankę
białego wina.
Kurczak powinien wówczas przejąć aromat z
wina i w takim wywarze się udusić do miękkości.Po kilku minutach dodajemy pokrojony w kosteczkę
serek gorgonzola. Rozpuszczamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli sos zrobił się zbyt gęsty możemy dolać więcej
wina:)Następnie dodajemy
śmietanę, starty
parmezan i doprawiamy do smaku. Na minutę przed zdjęciem z ognia dorzucamy
świeży szpinak.Gotowe. Oczywiście nie zapomnijcie w międzyczasie ugotować
makaronu ;-)
A najlepiej smakuje z lampką
wina.Smacznego!Tags: Conchiglioni,
kurczak,
pierś z kurczaka,
czosnek,
cebula,
białe wino,
wino,
ser pleśniowy,gorgonzola,lazur,
szpinak,
makaron z gorgonzolą,
makaron ze
szpinakiemnast. »Dodaj komentarz