ßßß Cookit - przepis na Conchiglioni z kurczakiem w sosie z gorgonzolii i szpinakiem

Conchiglioni z kurczakiem w sosie z gorgonzolii i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Klasyka wśród włoskich makaronów. Przepyszny sos z intensywnego sera pleśniowego ze zdrowym szpinakiem jest fantastyczną podstawą do delikatnego kurczaka, którego smak nie dominuje tu, ale dopełnia wartości odżywcze potrawy. Całość uduszona w białym chardonnay.
Na 4 porcje potrzebujemy:
500g makaronu conchiglioni
6-7 z ąbków czosnku
podwójn ą duż ą pierś z kurczaka
200g serka gorgonzola
kilka garści świeżego szpinaku baby
300g śmietany (ja użyłam 18%)
ok 20g startego serka parmezan
opcjonalnie 2 łyżki startej mozzarelli
1 średni ą cebulkę
1-1 1/2 szkalnki białego wina
sól i pieprz
łyżkę oleju
Przygotowanie:
Zaczynamy od drobnego posiekania cebuli i czosnku. Podsmażamy na patelni ( z dodatkiem oleju) aż cebulka się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i całość delikatnie solimy. Kurczaka podduszamy na patelni pod przykryciem, by po chwili dolać szklankę białego wina. Kurczak powinien wówczas przejąć aromat z wina i w takim wywarze się udusić do miękkości.
Po kilku minutach dodajemy pokrojony w kosteczkę serek gorgonzola. Rozpuszczamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli sos zrobił się zbyt gęsty możemy dolać więcej wina:)
Następnie dodajemy śmietanę, starty parmezan i doprawiamy do smaku. Na minutę przed zdjęciem z ognia dorzucamy świeży szpinak.
Gotowe. Oczywiście nie zapomnijcie w międzyczasie ugotować makaronu ;-)
A najlepiej smakuje z lampką wina.
Smacznego!
Tags: Conchiglioni,kurczak,pierś z kurczaka,czosnek,cebula,białe wino,wino,ser pleśniowy,gorgonzola,lazur,szpinak,makaron z gorgonzolą,makaron ze szpinakiem
nast. »
Dodaj komentarz
Źródło:http://krewetka.info/pastaa/43-conchiglioni-z-kurczakiem-w-sosie-z-gorgonzolii-i-szpinakiem