ßßß
Klasyka wśród włoskich makaronów. Przepyszny sos z intensywnego sera pleśniowego ze zdrowym szpinakiem jest fantastyczną podstawą do delikatnego kurczaka, którego smak nie dominuje tu, ale dopełnia wartości odżywcze potrawy. Całość uduszona w białym chardonnay.Na 4 porcje potrzebujemy:500g makaronu conchiglioni6-7 z ąbków czosnkupodwójn ą duż ą pierś z kurczaka200g serka gorgonzolakilka garści świeżego szpinaku baby300g śmietany (ja użyłam 18%)ok 20g startego serka parmezanopcjonalnie 2 łyżki startej mozzarelli1 średni ą cebulkę1-1 1/2 szkalnki białego winasól i pieprzłyżkę oleju

Przygotowanie:Zaczynamy od drobnego posiekania cebuli i czosnku. Podsmażamy na patelni ( z dodatkiem oleju) aż cebulka się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i całość delikatnie solimy. Kurczaka podduszamy na patelni pod przykryciem, by po chwili dolać szklankę białego wina. Kurczak powinien wówczas przejąć aromat z wina i w takim wywarze się udusić do miękkości.Po kilku minutach dodajemy pokrojony w kosteczkę serek gorgonzola. Rozpuszczamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli sos zrobił się zbyt gęsty możemy dolać więcej wina:)Następnie dodajemy śmietanę, starty parmezan i doprawiamy do smaku. Na minutę przed zdjęciem z ognia dorzucamy świeży szpinak.Gotowe. Oczywiście nie zapomnijcie w międzyczasie ugotować makaronu ;-)


A najlepiej smakuje z lampką wina.Smacznego!Tags: Conchiglioni,kurczak,pierś z kurczaka,czosnek,cebula,białe wino,wino,ser pleśniowy,gorgonzola,lazur,szpinak,makaron z gorgonzolą,makaron ze szpinakiemnast. »Dodaj komentarz