ßßß
Składniki:2 łyżeczki suszonych drożdży1 łyżeczka cukru1 ¾ szklanki ciepłej wody600 g mąki pszennej1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżeczka soli4 łyżeczki siemienia lnianego1 łyżeczka rozmarynu1 łyżka oleju
Przygotowanie:Drożdże i cukier należy połączyć w szklance ciepłej wody oraz odstawić do czasu aż drożdże zaczną pracować. Do miski wsypać mąkę, oliwę, siemię lniane, sól i dodać mieszaninę drożdży. Dobrze wymieszać aby wszystkie składniki się wymieszały. Miskę z ciastem odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykrytą ściereczką na około godzinę lub do czasu zwiększenia objętości ciasta. W tym czasie należy obrać cebulę i pokroić ją w cienkie plastry. Rozgrzać olej na patelni i wrzucić rozmaryn. Dodać cebulę, zeszklić. Gdy ciasto jest już wyrośnięte należy rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Uformować bułeczki. Można to zrobić na dwa sposoby. W pierwszym należy rozwałkować ciasto na grubość około 2 cm i pokroić w kwadraty. W drugim podzielić ciasto na równe części uformować kulki, zgnieść i odkroić brzegi by utworzył się kwadrat. Na wierzch bułeczek nałożyć cebulę z rozmarynem. Posmarować oliwą i odstawić jeszcze na 15 minut przed włożeniem do piekarnika. Piec przez 30 minut.