ßßß
Składniki:słoik ¾ l5 filetów z solonych śledzi10 wędzonych śliwek3 szalotki drobno posiekane3 łyżki posiekanych orzechów włoskich100 ml olejusól i pieprz do smakuodrobina suszonego tymianku
Pokrój śledzie wzdłuż na paski. Na każdy kawałek połóż śliwkę, zwiń w koreczek i nakłuj drewnianą wykałaczką. Ułóż śledziowe koreczki na przemian z posiekanymi orzechami i drobno pokrojoną cebulką w szklanym słoiku i zalej olejem. Dopraw tymiankiem, popieprz i dopraw solą w razie potrzeby. Śledzie smakują najlepiej jak się przegryzą. 1-2 dni w lodówce i już są pełne smaku.Polecane przepisyJak zrobić śledzie w olejuTradycyjne rolmopsy z ogorkiem kiszonymCzyżby już świątecznie…Śledzie śródziemnomorskie z oliwkami i kaparamiŚledzie w pomidorach z chili i sherry