ßßß Cookit - przepis na Nawigacja we wpisach

Nawigacja we wpisach

Wykonanie

Dzisiaj przepis z serii „Podstawy, które trzeba znać”. Wyjątkowo bez zdjęcia bo nie widzę nic fotogenicznego w zwykłym bulionie czy też wywarze rybnym. Jest on jednak bardzo istotny i stanowi bazę dla wielu potraw.
Składniki:
0 , 5 kg korpusów i głów z ryb
0,4 kg marchewka
0,2 kg pietruszka
0,15 kg por
0,15kg seler
0,2 cebula
0,2 pomidor
0,02 kg natki pietruszki
2,5l wody
Fragmenty ryby myjemy i wkładamy do garnka z zimną wodą. Dokładamy warzywa (wcześniej umyte, obrane i pokrojone na mniejsze fragmenty). Cebulę po obraniu kroimy na połówki i podsmażamy na suchej patelni. Dodajemy do reszty warzyw. Dokładamy pomidora (bez gniazd nasiennych). Całość gotujemy około 2 godzin. Pod koniec gotowania dodajemy natkę pietruszki. Wywar studzimy i przecedzamy przez sito.
UWAGA! Głowy ryb powinny być pozbawione skrzeli i oczu. Zapobiegnie to sinawemu odcieniowi naszego wywaru. Dzięki dobremu podsmażeniu cebuli na patelni otrzymamy ładny słomkowy kolor.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/wywar-rybny