Wykonanie
Biorąc pod uwagę mój ciągły brak czasu i codzienny pośpiech, idealne wydają się dania jednogarnkowe. Na nowo udało mi się odkryć kilka przepisów, które sukcesywnie będą pojawiać się na blogu. W pierwszej kolejności przedstawię Wam przepis na potrawkę
kurczaka z dodatkiem kilku składników, które spokojnie znajdziecie w domu (przynajmniej u mnie są to składniki numer jeden!). Samo przygotowanie, nie wliczając pieczenia to ledwie 30 minut. Nie jest to stricte danie jednogarnkowe bo niektóre składniki musimy przygotować przed ostatecznym pieczeniem. Nie mniej jednak zaliczam to danie do jednogarnkowych.
Składniki:4 uda z
kurczaka (można użyć również pałek lub ostatecznie piersi pokrojonych na mniejsze części)8
ziemniaków3 ząbki
czosnku1 puszka
białej fasoli (użyłam gotowanej na parze Bonduelle)2 łyżeczki suszonego
tymiankuszklanka
bulionu drobiowego (u mnie rozpuszczona w szklance
wody bulionetka do pieczonego
kurczaka)2-3 łyżki
kaparów30 czarnych
oliwek1 łyżka
masłasól i
czarny pieprz1 łyżka
olejuKurczaka myjemy, osuszamy i doprawiamy
solą. Na łyżce
oleju podsmażamy
mięso z obu stron na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy obok.
Czosnek i
ziemniaki obieramy. Kroimy na plasterki. Na patelni po
kurczaku podsmażamy na złoto oba warzywa. Przekładamy na dno naczynia żaroodpornego.
Fasolę,
kapary i
oliwki przekładamy na sito i odcedzamy z zalewy. Płuczemy pod bieżącą
wodą, dobrze odcedzamy i przekładamy do naczynia. Mieszamy z
ziemniakami i
czosnkiem. Dodajemy
masło i
tymianek. Na wierzch układamy przygotowanego wcześniej
kurczaka. Zalewamy gorącym
bulionemPieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 45 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 30 minut (co jakiś czas mieszamy).