ßßß


Śledź smażony w panierce w zalewie octowej jest bardzo znany w Dani. Duńczycy robią go albo sami od podstaw w domu ( ten kto ma czas oraz chęci ) lub kupują gotowe śledzie ze sklepowych półek. Śledź ten jest bardzo nietypowy w smaku, bowiem jest robiony na sposób słodkawy mimo iż jest w zalewie octowej ( przynajmniej te gotowe w sklepie maja właśnie taki smak) W sklepach jest bardzo dużo różnych gatunków śledzi, wszystkie są w słodkich zalewach, duńczycy lubią je jeść właśnie w takim stylu.
Śledzie smażone podaje się na obiad z dodatkiem pieczonych ziemniaków oraz z dodatkiem gotowanych warzyw.Kanapki ze smażonym śledziem jada się w Dani bardzo często podczas frokostu czyli lunchu między godziną 12-14.



Śledzie smażone po duńskuPrzepis pochodzi z książki „Śledź na różne sposoby” Tadeusz Barewicz.SKŁADNIKI:80 dag świeżych śledzi, 10 dag słoniny, 2 łyżki octu, 2 jajka, 3 łyżki mąki, 5 łyżek tartej bułki, 3 łyżki musztardy, sól.SPOSÓB WYKONANIA:Śledzie oczyścić, odfiletować, usunąć skórę, skropić octem, posolić, odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Filety cienko posmarować musztardą, panierować w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Słoninę pokroić w kosteczkę, wytopić skwarki, odcedzić. Smażyć śledzie na słoninie na złoty kolor. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać skwarkami, wstawić na 5 minut do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika. Podawać z ziemniakami puree oraz sałatką z czerwonej kapusty.
About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Owsianka gotowana z jeżynami, posypana tartym jabłkiemSmażona cukinia z czosnkiem >