Wykonanie

Tłusty Czwartek ma swoje prawa :)Dzisiaj, w ramach „dyspensy” proponuję bardzo smaczny i elegancki deser o „barowym rodowodzie” ;)White Russian to
drink robiony z
wódki,
likieru kawowego Kahlua oraz
mleka (w odróżnieniu od wersji Black Russian, który jest bez dodatku
mleka).Moja propozycja to deserowa wersja tego koktajlu, a mianowicie jogurtowa panna cotta połączona z
galaretką z
likieru Kahlua.Inspiracją był przepis zaczerpnięty z tego bloga.Uwaga:)Potrzebna ilość panna cotty jest bardzo trudna do określenie i w głównej mierze zależy od wielkości wykorzystywanych naczynek/kieliszków/miseczek.Ja zawsze robię „standardową” ilość (tak jak podaję poniżej) i ewentualny nadmiar wykorzystuję na przygotowanie dodatkowych porcji panna cotty, którą
potem podaję z
musem owocowym.Składniki:
Galaretka z
likieru Kahlua:30 ml
wódki (2 łyżki)½ łyżeczki
żelatyny90 ml
likieru KahluaJogurtowa panna cotta (ilość i proporcje tak jak w zamieszczonym wcześniej przepisie)1/2 szklanki
śmietany kremówki (30 lub 36%)1 kubek (340 g)
jogurtu greckiego2-4 łyżki
cukru brzozowego/fruktozy/syropu z agawy1
laska wanilii2 łyżeczki
żelatynyWykonanie:Przygotować
galaretkę z
alkoholi. Do małej miseczki/dzbanuszka wlać
wódkę i dodać do niej
żelatynę. Pozostawić do napęcznienia (ok 5-10 minut). Mieszankę tę podgrzewać w kuchence mikrofalowej (10-15 s, moc około 600 W) lub w kąpieli
wodnej, aż
żelatyna się rozpuści.dodać
likier Kahlua i rozlać do przygotowanych kieliszków (u mnie 5 szt o pojemności 90 ml). Aby uzyskać efekt skosu można kieliszki ustawić w foremce do przechowywania
jajek (lub „zbudować” specjalny stelaż tak jak pokazywałam tutaj).Wstawić do lodówki w celu stężenia. Trwa to nawet do 2 godzin.

Przygotować panna cottę.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i łyżeczką wybrać ziarenka. Całość (ziarenka i „skórkę”) włożyć do rondelka i zalać
śmietaną kremówką. Podgrzewać na bardzo wolnym ogniu przez około 15-20 minut, tak aby
śmietana wchłonęła jak najwięcej
waniliowego aromatu. Mieszać od czasu do czasu, aby na
śmietanie nie utworzył się „kożuch”. Pod koniec wsypać
cukier brzozowy i dokładnie wymieszać (ilość zależy od kwaśności
jogurtu, naszego smaku). Przestudzić do temperatury pokojowej.
Żelatynę zalać zimną
wodą (1/4 szklanki) i odstawić do napęcznienia (5 minut). Następnie wstawić do kuchenki mikrofalowej i podgrzewać do czasu aż
żelatyna się całkowicie rozpuści (moc 600, około 1 minuty). Wlać
żelatynę do ostudzonej
śmietany. Dokładnie wymieszać, a
potem wszystko przecedzić przez sitko (usuniemy w ten sposób „skórkę” z
wanilii, kawałki „kożuszka” oraz ewentualne grudki z
żelatyny; w
śmietanie mogą, a nawet powinny pozostać maluteńkie ziarenka
wanilii).Tak przygotowaną, letnią
śmietanę połączyć z
jogurtem, dokładnie wymieszać, ewentualnie „dosłodzić” i wlać do kieliszków z zastygniętą
galaretką z
wódki i
likieru.Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.Smacznego:)