Wykonanie
Nie wiem czy prawdziwa panna cotta nie obraziłaby się za dodanie doń
jogurtu, ale pół litra kremówki to już przesada. ;) Prezentowana wersja jest lżejsza, mniej słodka, z wyraźnym posmakiem
jogurtu. Idealne śniadanie. :) Polecam!

250 ml
śmietany kremówki250 ml
jogurtu greckiego50 g
cukrulaska wanilii3 łyżeczki
żelatynywoda250 g
wiśni1/4 szklanki
wody2 łyżki
cukrułyżka
żelatynyWiśnie z
wodą i
cukrem zagotować i zostawić na małym ogniu ok. 10 minut. Następnie dodać łyżkę
żelatyny i dokładnie wymieszać. Przelać do miseczek. Schłodzić.
Śmietanę wlać do rondelka, dodać
cukier,
wanilię. Doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. W międzyczasie rozpuścić
żelatynę w łyżce gorącej
wody, dodać do
śmietany, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. Następnie zmiksować, stopniowo dodając masę do
jogurtu greckiego. Przełożyć do miseczek z
wiśniami.Schładzać minimum 4 godziny. Przed podaniem włożyć miseczki na sekundę, dwie do wrzątku, wyłożyć deser na talerz.Smacznego!