ßßß
Kremowa, waniliowa… smakuje jak tradycyjna panna cotta.Powiem wprost: wyśmienita :)Na podstawie przepisu z tej strony .Składniki:1/2 szklanki śmietany kremówki (30 lub 36%)1 kubek (340 g) jogurtu greckiego2-4 łyżki cukru brzozowego/fruktozy/syropu z agawy1 laska wanilii2 łyżeczki żelatynydo polania:1 szklanka zmiksowanych truskawek/malin/jagód…Wykonanie:Laskę wanilii przekroić wzdłuż i łyżeczką wybrać ziarenka. Całość (ziarenka i „skórkę”) włożyć do rondelka i zalać śmietaną kremówką. Podgrzewać na bardzo wolnym ogniu przez około 15-20 minut, tak aby śmietana wchłonęła jak najwięcej waniliowego aromatu. Mieszać od czasu do czasu, aby na śmietanie nie utworzył się „kożuch”. Pod koniec wsypać cukier brzozowy i dokładnie wymieszać (ilość zależy od kwaśności jogurtu, naszego smaku oraz z jak słodkim sosem będziemy podawać naszą panna cottę). Przestudzić do temperatury pokojowej.Żelatynę zalać zimną wodą (1/4 szklanki) i odstawić do napęcznienia (5 minut). Następnie wstawić do kuchenki mikrofalowej i podgrzewać do czasu aż żelatyna się całkowicie rozpuści (moc 600, około 1 minuty). Wlać żelatynę do ostudzonej śmietany. Dokładnie wymieszać, a potem wszystko przecedzić przez sitko (usuniemy w ten sposób „skórkę” z wanilii, kawałki „kożuszka” oraz ewentualne grudki z żelatyny; w śmietanie mogą, a nawet powinny pozostać maluteńkie ziarenka wanilii).Tak przygotowaną, letnią śmietanę połączyć z jogurtem, dokładnie wymieszać, ewentualnie „dosłodzić” i wlać do przygotowanych naczynek. (Ja podaję panna cottę w kieliszkach. Unikam w ten sposób kłopotliwego oraz stresującego wyjmowania z foremek i mam pewność, że deser będzie się prezentował elegancko ;)Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.Przygotować sos. Zmiksować owoce w blenderze i doprawić je do smaku cukrem brzozowy/syropem z agawy/fruktozą. (Jeśli robimy sos z malin, lepiej go dodatkowo przetrzeć przez sitko, aby usunąć drobne pestki).Panna cottę polewać sosem i dekorować owocami bezpośrednio przed podaniem.Smacznego:)