Wykonanie

Kremowa, waniliowa… smakuje jak tradycyjna panna cotta.
Powiem wprost: wyśmienita :)Na podstawie przepisu z tej strony .Składniki:1/2 szklanki
śmietany kremówki (30 lub 36%)1 kubek (340 g)
jogurtu greckiego2-4 łyżki
cukru brzozowego/fruktozy/syropu z agawy1
laska wanilii2 łyżeczki
żelatynydo polania:1 szklanka zmiksowanych truskawek/malin/jagód…Wykonanie:
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i łyżeczką wybrać ziarenka. Całość (ziarenka i „skórkę”) włożyć do rondelka i zalać
śmietaną kremówką. Podgrzewać na bardzo wolnym ogniu przez około 15-20 minut, tak aby
śmietana wchłonęła jak najwięcej
waniliowego aromatu. Mieszać od czasu do czasu, aby na
śmietanie nie utworzył się „kożuch”. Pod koniec wsypać
cukier brzozowy i dokładnie wymieszać (ilość zależy od kwaśności
jogurtu, naszego smaku oraz z jak słodkim sosem będziemy podawać naszą panna cottę). Przestudzić do temperatury pokojowej.
Żelatynę zalać zimną
wodą (1/4 szklanki) i odstawić do napęcznienia (5 minut). Następnie wstawić do kuchenki mikrofalowej i podgrzewać do czasu aż
żelatyna się całkowicie rozpuści (moc 600, około 1 minuty). Wlać
żelatynę do ostudzonej
śmietany. Dokładnie wymieszać, a
potem wszystko przecedzić przez sitko (usuniemy w ten sposób „skórkę” z
wanilii, kawałki „kożuszka” oraz ewentualne grudki z
żelatyny; w
śmietanie mogą, a nawet powinny pozostać maluteńkie ziarenka
wanilii).Tak przygotowaną, letnią
śmietanę połączyć z
jogurtem, dokładnie wymieszać, ewentualnie „dosłodzić” i wlać do przygotowanych naczynek. (Ja podaję panna cottę w kieliszkach. Unikam w ten sposób kłopotliwego oraz stresującego wyjmowania z foremek i mam pewność, że deser będzie się prezentował elegancko ;)Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.Przygotować sos. Zmiksować
owoce w blenderze i doprawić je do smaku
cukrem brzozowy/syropem z agawy/fruktozą. (Jeśli robimy sos z
malin, lepiej go dodatkowo przetrzeć przez sitko, aby usunąć drobne pestki).Panna cottę polewać sosem i dekorować
owocami bezpośrednio przed podaniem.Smacznego:)