Wykonanie
Oto propozycja jak najbardziej w temacie i kolorystyce zbliżających się Świąt ale skierowana głównie dla naszych milusińskich. Jest zdrowa, kolorowa i pyszna co potwierdza mój własny krytyk kulinarny lat prawie 4 :D Polecam na wykonanie tego ciasta/deseru bo nie wymaga wiele pracy a jest alternatywą dla ciężkich makowców i innych kremowych ciast, których na pewno nie zabraknie na świątecznych stołach.- 500ml
śmietany 30%- 2
galaretki - czerwona i zielona +
woda do ich rozpuszczenia ( ok.350ml na jedną)- 3 łyżki
żelatyny- 400 g
truskawek ( mrożonych)- 1
laska wanilii lub- 150 g
cukruŚmietanę wlewamy do rondelka, dosypujemy
cukier i zaczynamy gotować.
Laskę wanilii kroimy na pół , wydrążamy pestki i wrzucamy do
śmietany - pozostałość również wrzucamy do płynu dla zwiększenia smaku i aromatu. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia . Dodajemy
żelatynę i szybciutko i energicznie mieszamy , żeby nie powstały grudki. Studzimy i dzielimy na pół. Jedną połówkę wlewamy do formy i wkładamy do lodówki, Jak będzie zastygać dodajemy
truskawki i zalewamy
galaretką czerwoną. Kiedy będzie zastygać dodajemy drugą połowę masy śmietanowej - znów odkładamy do zastygnięcia a na koniec zalewamy
zieloną galaretką,Żeby sobie ułatwić możemy formę, w której będziemy przygotowywać ciasto wyłożyć folią spożywczą -
potem bardzo łatwo można wyjąć je z formy :)