Te owsiane ciasteczka smakują absolutnie wszystkim! Robi się je błyskawicznie i równie szybko znikają!Zawarte w nich płatki owsiane nadają ciasteczkomorzechowego posmaku, a gorzka czekolada – subtelnej słodyczy:)Przepis pochodzi z Mistrzowskiego Bloga o Wypiekach .Uwaga:)W zależności od pory roku zmieniam odrobinę skład „ciasta”. Zimą dodaję odrobinę cynamonu lub przyprawy do pierników – co nadaje im rozgrzewającą korzenną „nutę”, wiosną natomiast często dodaję także odrobinę mielonych orzechów lub płatków migdałowych. Dzisiaj przedstawiam przepis podstawowy i gorąco zachęcam do eksperymentów:)Składniki na około 20-25 ciastek:120 g margaryny (lub miękkiego masła)50 g cukru brzozowego/fruktozy1 jajko100 g płatków owsianych140 g mąki pszennej razowejpół łyżeczki proszku do pieczenia50-75 g gorzkiej czekolady (najlepiej o 60-75% zawartości kakao)1 łyżeczka esencji waniliowejWykonanie:Margarynę utrzeć z cukrem/fruktozą przy pomocy miksera. Dodać jajko, dalej ucierając. Wsypać resztę składników, wymieszać.Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć łyżką.Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-20 minut, aż zaczną się lekko brązowić. Poczekać około minuty przed zdjęciem z blaszki, potem studzić na kratce.Smacznego :)Tutaj wersja zimowa z przyprawami korzennymi (zdjęcie z archiwum świątecznego:)