Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Według mnie to najlepsze babeczki jakie
jadłam, ale np. mój K. twierdzi , że woli
truskawkowe. To przysmak który na pewno posmakuje miłośnikom
toffi i
daktyli. Babeczki są niesamowicie wilgotne, lepkie, słodkie i niesamowicie aromatyczne. Jest to mój debiut z ciemnym
cukrem muscovado ale zagości on na stałe w mojej kuchni. Na pewno te
ciastka pojawią się ponownie na przyjęciu urodzinowym mojego syna ( będzie kończył już dwa lata ! ). Spodziewajcie się sporej ilości przepisów dla maluchów. Aha zapomniałabym przepis piekłam w dwóch wersjach – można go piec z
jajkami lub nie. Jest to idealna opcja dla mam alergików jajecznych.
Inspirowałam się przepisem z książki „Babeczki – życie z babeczką smakuje lepiej !”Składniki14 sztuk:170 g
suszonych daktyli bez pestek1 łyżeczka
sody200 ml
wody170 g
masła170 g
cukru muscovado4 łyżki mielonego
siemienia lnianego + 8 łyżek wrzątku lub 4 duże
jajka230 g
mąki ( u mnie orkiszowa, jasna, pełnoziarnista)1 łyżeczka esencji waniliowej lub
aromat waniliowyPrzygotowanie:Do rondla wrzuć
daktyle, zalej
wodą, dodaj
sodę i zagotuj. Schłódź – masa powinna być letnia po zabraniu się za kolejny etap.Siemię ( jeśli masz ziarna zmiel je w młynku ) zalej wrzątkiem, mieszaj chwilę po czym odstaw aż masa wystygnie i zgęstnieje. ( jeśli używasz
jajek krok pomiń ) .W formie do muffinek umieść papilotki – 14 sztukMiękkie
masło ubij z
cukrem i esencją.Gdy będzie jasne i kremowe dodaj do masy siemię ( lub po
jajku) i miksuj aż masa się połączy.
Mąkę przesiej do masy, mieszając.Na końcu wlej miksturę
daktylową i zmiksuj dokładnie całość.Przełóż ciasto do foremek.Piecz 20-25 minut 1 180 stopniach (góra, dół ) aż babeczki wyrosną i będą sprężyste z wierzchu.Po upieczeniu wystudź, możesz je dowolnie udekorować, ale to jedne z tych wypieków które nie potrzebują żadnej dodatkowej oprawy.Jakie
mogę mieć rady ?Macie ochotę na te
ciastka a nie macie formy do muffinek – upieczcie ciasto w formie keksowej – 60 minut w 180 stopniach. Nie piekłam ich z
margaryną jeśli je przygotujecie ( a zachęcam ) z jej udziałem
dajcie znać jak smakowały!Smacznego!Ania!Powiązane notki:Babeczki do koszyczkaNajprostrze muffinki babeczki
waniliowe z
morelamiBabeczki ( muffinki )
jogurtowe z
truskawkamiBabeczki – muffinki z
truskawkami i kremem maślanym – Roczek Fabianka!Keks złocisty – fruit
cake – z
orzechami,
morelami,
figami,
daktylami i
rodzynkami