ßßß Cookit - przepis na Kleiste babeczki toffi z daktylami ( bez jajek )

Kleiste babeczki toffi z daktylami ( bez jajek )

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Według mnie to najlepsze babeczki jakie jadłam, ale np. mój K. twierdzi , że woli truskawkowe. To przysmak który na pewno posmakuje miłośnikom toffi i daktyli. Babeczki są niesamowicie wilgotne, lepkie, słodkie i niesamowicie aromatyczne. Jest to mój debiut z ciemnym cukrem muscovado ale zagości on na stałe w mojej kuchni. Na pewno te ciastka pojawią się ponownie na przyjęciu urodzinowym mojego syna ( będzie kończył już dwa lata ! ). Spodziewajcie się sporej ilości przepisów dla maluchów. Aha zapomniałabym przepis piekłam w dwóch wersjach – można go piec z jajkami lub nie. Jest to idealna opcja dla mam alergików jajecznych.
Inspirowałam się przepisem z książki „Babeczki – życie z babeczką smakuje lepiej !”
Składniki
14 sztuk:
170 g suszonych daktyli bez pestek
1 łyżeczka sody
200 ml wody
170 g masła
170 g cukru muscovado
4 łyżki mielonego siemienia lnianego + 8 łyżek wrzątku lub 4 duże jajka
230 g mąki ( u mnie orkiszowa, jasna, pełnoziarnista)
1 łyżeczka esencji waniliowej lub aromat waniliowy
Przygotowanie:
Do rondla wrzuć daktyle, zalej wodą, dodaj sodę i zagotuj. Schłódź – masa powinna być letnia po zabraniu się za kolejny etap.
Siemię ( jeśli masz ziarna zmiel je w młynku ) zalej wrzątkiem, mieszaj chwilę po czym odstaw aż masa wystygnie i zgęstnieje. ( jeśli używasz jajek krok pomiń ) .
W formie do muffinek umieść papilotki – 14 sztuk
Miękkie masło ubij z cukrem i esencją.
Gdy będzie jasne i kremowe dodaj do masy siemię ( lub po jajku) i miksuj aż masa się połączy.
Mąkę przesiej do masy, mieszając.
Na końcu wlej miksturę daktylową i zmiksuj dokładnie całość.
Przełóż ciasto do foremek.
Piecz 20-25 minut 1 180 stopniach (góra, dół ) aż babeczki wyrosną i będą sprężyste z wierzchu.
Po upieczeniu wystudź, możesz je dowolnie udekorować, ale to jedne z tych wypieków które nie potrzebują żadnej dodatkowej oprawy.
Jakie mogę mieć rady ?
Macie ochotę na te ciastka a nie macie formy do muffinek – upieczcie ciasto w formie keksowej – 60 minut w 180 stopniach. Nie piekłam ich z margaryną jeśli je przygotujecie ( a zachęcam ) z jej udziałem dajcie znać jak smakowały!
Smacznego!
Ania!
Powiązane notki:
Babeczki do koszyczka
Najprostrze muffinki babeczki waniliowe z morelami
Babeczki ( muffinki ) jogurtowe z truskawkami
Babeczki – muffinki z truskawkami i kremem maślanym – Roczek Fabianka!
Keks złocisty – fruit cake – z orzechami, morelami, figami, daktylami i rodzynkami
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/06/13/kleiste-babeczki-toffi-z-daktylami-bez-jajek