Wykonanie
To jest rodzaj
ciastek, który ja lubię najbardziej. Kruche, lekko twarde, z
rodzynkami i z tą nutą smaku, którego nigdy nie potrafię określić. Nie wiem co
mogę wam więcej napisać, ponieważ chyba sami musicie ich najpierw spróbować. Jedno jest pewne - wciągają.Składniki:100g
masła200g
mąkijajko1 łyżeczka
sodki50g
rodzynekPrzygotowanie:Rozynki zalewamy
wodą i odstawiamy na 20 minut.Do naczynia wsypujemy wszystkie pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy odciśnięte z
wody rodzynki i wgniatamy w ciasto. Całość odstawiamy na 30 minut do lodówki.Blachę wykładamy papierem do pieczenie. Lekko prószymy ręce
mąką i odrywamy po małym kawałeczku ciasta, tworząc kuleczki wielkości
orzecha włoskiego.Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piecyka i pieczemy około 15-20 minut. Jeśli
rodzynki wam się przypieką bo tak może się zdarzyć, to nic strasznego wystarczy je wyjąć po wystygnięciu
ciastek :)Smacznego!