ßßß
Składniki:2 1/2 szklanki mąki tortowej200 g masła ekstra1 szklanka cukru pudru3 łyżki cukru z wanilią1 łyżeczka proszku do pieczenia3 jajkaszczypta solidekoracja:cukier kandyzPrzygotowanie :Miękkie masło utrzeć z cukrami. Dodać jajko ucierać jeszcze 2-3 minuty, aż masa się połączy. Dodać kolejne jajko oraz żółtko.Wymieszać mąkę z proszkiem i budyniem, przesiać do masy.Wymieszać szpatułą, po czym ręcznie wyrobić do połączenia.Schłodzić przez 2 godziny.Po tym czasie ciasto rozwałkować, posmarować białkiem, posypać cukrem i wycinać prostokąty, krojąc ciasto wzdłuż i w poprzek.Ciastka układać na blaszce, na papierze do pieczenia.Piec w 170 stopniach do zrumienienia, około 12 minut.Powiązane notki:Dwu smakowe kakaowe i waniliowe świąteczne ciasteczka z lukrem królewskimŚnieżne waniliowe kruche ciasteczka na Mikołajki i PajacykBardzo kruche ciasteczkaCiasteczka cytrynowe z żurawiną i migdałami jak cantuccini ( w 15 minut)Bułeczki – ciasteczka migdałowe z czekoladą w 15 minut