ßßß
Składniki:ciasto:500 g mąki pszennej ( ok. 3 szklanki )35 g drożdży świeżych3 łyżki cukru1 szklanka mleka2 jajka70 g masłaskórka z cytryny ( lub aromat cytrynowy)Dodatkowo:żółtkocukier puder700-800 g masy makowej – KlikPrzygotowanie:Mleko podgrzewamy do 40 stopni. Rozpuszczamy w nim drożdże z 2 łyżkami cukru i mąki. Odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.Masło topimy.Do 470 g mąki dodajemy startą skórkę ( cytrynę wcześniej należy sparzyć ) , cukier, zaczyn i jajka, zaczynamy wyrabiać gdy ciasto zacznie się łączyć wlewamy tłuszcz i wyrabiamy 10 minut.Odstawiamy na 40-60 minut, w zależności od temp. pomieszczenia do wyrośnięcia.Gotowe podsypujemy resztą mąki wałkujemy – 25×50 cm i nakładamy farsz. Zwijamy w roladę.Przekładamy na blachę,sklejamy końce , formując wieniec i nacinamy co 8-10 cm , do połowy wieńca.Ciasto smarujemy rozmąconym żółtkiem i pieczemy w 170 stopniach 25 minut.Ciepłe pudrujemy lub lukrujemy.
Ciasto można upiec w formie klasycznego makowca, roladę owijamy papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w 180 stopniach.Powiązane notki:Domowa masa makowaMakowiec Ucierany na Biszkopcie – przepis krok po krokuSernik kajmakowy na kakaowym kruchym cieścieKremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratką