Wykonanie
9 Flares Twitter 0 Facebook 9 9 9 9 Flares ×Uwielbiam zapach pieczonego makowca. Przygotowanie ciasta składa się z wielu etapów. Atmosfera, która towarzyszy wyrabianiu ciasta i przygotowaniu masy makowej jest nie do opisania.
Składniki:ciasto:500 g
mąki pszennej ( ok. 3 szklanki )35 g
drożdży świeżych3 łyżki
cukru1 szklanka
mleka2
jajka70 g
masłaskórka z cytryny ( lub
aromat cytrynowy)Dodatkowo:
żółtkocukier puder700-800 g masy makowej – KlikPrzygotowanie:
Mleko podgrzewamy do 40 stopni. Rozpuszczamy w nim
drożdże z 2 łyżkami
cukru i
mąki. Odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.
Masło topimy.Do 470 g
mąki dodajemy startą skórkę (
cytrynę wcześniej należy sparzyć ) ,
cukier, zaczyn i
jajka, zaczynamy wyrabiać gdy ciasto zacznie się łączyć wlewamy tłuszcz i wyrabiamy 10 minut.Odstawiamy na 40-60 minut, w zależności od temp. pomieszczenia do wyrośnięcia.Gotowe podsypujemy resztą
mąki wałkujemy – 25×50 cm i nakładamy farsz. Zwijamy w roladę.Przekładamy na blachę,sklejamy końce , formując wieniec i nacinamy co 8-10 cm , do połowy wieńca.Ciasto smarujemy rozmąconym
żółtkiem i pieczemy w 170 stopniach 25 minut.Ciepłe pudrujemy lub lukrujemy.
Ciasto można upiec w formie klasycznego makowca, roladę owijamy papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w 180 stopniach.Powiązane notki:Domowa masa makowaMakowiec Ucierany na
Biszkopcie – przepis krok po krokuSernik kajmakowy na
kakaowym kruchym cieścieKremowy,
waniliowy, klasyczny – sernik z kratką