Wykonanie
W tym roku na Wielkanoc była Baba. Drożdżowa, polana lukrem
cytrynowym, ze
skórką pomarańczową. Wyszła bardzo dobra, puszysta - musicie koniecznie ją wypróbować.Przepis mam od mojej Mamy, pochodzi z blogu mojewypieki.Zachęcam do wypróbowania. Jest długo świeża, jedliśmy ją jeszcze po świętach bo wyszła duuuuża.Składniki:- 3,5 szklanki
mąki pszennej- 3 opakowania suchych
drożdży ( po 7 g opakowanie)- 6
żółtek, roztrzepanych- 1
jajko, roztrzepane- szczypta
soli- 1 szklanka letniego
mleka- pół szklanki drobnego
cukru- 125 g
masła, roztopionego i przestudzonego- 15 dag
rodzynek-
aromat cytrynowy, można dać także startą
skórkę z cytrynyWykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać
drożdże,
sól i
cukier i wymieszać. Dodać
żółtka,
jajko,
mleko,
aromat cytrynowy,
masło. Wszystko wyrobić razem ręcznie. Pod koniec dodać
rodzynki i jeszcze raz wyrobić. Ciasto przykryć ręcznikiem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić.Formę do baby wysmarować
masłem i wysypać
kaszą manną, ciasto nałożyć do formy do 1/3 wysokości - wyszła jedna baba duża, przykryć znowu i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ciasto wyrośnie po brzeg foremki.Nagrzać piekarnik do temperatury 170 stopni, grzanie góra-dół, babę piec 30 minut - do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie przez 10 minut,
potem wyjąć z formy i studzić na kratce.Ja zrobiłam do baby
lukier cytrynowy - sok wyciśnięty z połowy
cytryny plus
cukier puder w takiej ilości, aż będzie gęsta masa. Posypałam jeszcze skórką kandyzowaną z
pomarańczy.Można także zrobić
polewę czekoladową lub posypać
cukrem pudrem.Smacznego :-)