Wykonanie
2 Flares Twitter 0 Facebook 2 2 2 2 Flares ×Wszechstronne zastosowanie
cukinii chyba nikogo już nie dziwi. Obecnie wszędzie jest jej pełno, a cena ( od 1 – 1,50 zł za kilogram ) zachęca do eksperymentowania. Ja robiłam już taki
dżem w zeszłym roku – nie było przepisu bo został rozdany – każdy był ciekawy
cukiniowego dżemu. Stąd w tym roku nie pozwoliłam sobie na taką nieuwagę i rozlałam go do słoików przed chwilą – gdy domownicy jeszcze spali –
weźcie też pod uwagę czas tworzenia wpisu – więc około 30, 40 minut temuTyle gadaniny, a teraz na temat.
Dżem z
cukinii z
suszoną żurawiną i
galaretką jest wyjątkowo smaczny i słodki – na 4 kg warzywa wsypałam pół opakowania
cukru, także nie jest wyjątkowo mocno słodzony, a jednak słodki jak
miód – nie zachęcam jednak do zmniejszania ilości słodzidła – może zwiększyć prawdopodobieństwo psucia –
cukier konserwuje
cukinię. Ot co spróbujcie, możecie zmniejszyć ilość składników – chociaż nie polecam – bo i tak zostanie zjedzony – w każdej ilości.
Składniki:4 kg
cukinii500 g
cukru2
galaretki wiśniowe1
galaretka truskawkowa100 g
suszonej żurawiny ( użyłam Kresto )1/2 – 3/4 łyżeczki kwasku
cytrynowego – do smakuPrzygotowanie:
Cukinię obieramy, myjemy pozbywamy się gąbczastych środków ( w szczególności przy dużych warzywach) i kroimy w dowolnych rozmiarów kostkę ( im mniejszą tym szybciej się ugotuje ) .Wrzucamy do garnka , na dno wlewamy 1 szklankę
wody aby nie przywierała, dusząc się.Gotujemy na dużym ogniu, mieszając aby zmiękła, około 20-30 minut.Gdy to się stanie odlewamy 1 1/2 szklanki soku – puści go dużo i wylewamy.Po zlaniu soku dodajemy
żurawinę i
cukier, po czym gotujemy do zredukowania płynu – kolejne 30 minut.Do gorącego
dżemu dodajemy
galaretki i kwasek, gotujemy 5 minut i zlewamy do słoików – wyparzonych i suchych.
Dżem możemy zapasteryzować.Powiązane notki:
Dżem i
syrop z
Truskawek i
Rabarbaru (
truskawkowo-
rabarbarowy)
Dżem truskawkowy – przepis na najlepsze
przetworyDżem truskawkowy z
bazyliąDżem z dyni i
brzoskwiń oraz
ciasto drożdżowe z
dynią