Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Kosmiczne
brzoskwinie ciasteczkowe zwane w niektórych kręgach UFO to wdzięczny produkt kulinarny. Świetnie pasują do owsianki,
mięs – szczególnie drobiu i
wieprzowiny, a także dobrze się przechowują. Gdy sezon, jak obecnie, już się kończy lubię zaopatrzyć się w dojrzałe
owoce i przygotować klika słoików
dżemu aby w listopadzie otworzyć je spoglądając na śnieg za oknem. Jeżeli wydaje Ci się, że przygotowywanie
przetworów jest trudne idealne trafiłeś/aś! Dobry
dżem można przygotować bardzo szybko i łatwo, a zaręczam, że jako towarzysz zimowego śniadania będzie niezastąpiony. Mój
dżem brzoskwiniowy składa się z -
owoców,
cukru i kwasu . Te dwa ostatnie aktywują
owocową pektynę i pomagają dżemowi krzepnąć bez żadnych dodatkowych substancji. No taki latający talerz to ja rozumiem!
Trik:Smak
brzoskwiń można podkręcić dodając do
dżemu 3-4 łyżki
amaretto – wspaniałe pasuje do
brzoskwiń! Jeżeli pod ręką macie
nektarynki użyjcie ich zamiast
brzoskwiń.Składniki:6 słoików 250 ml2 kg
brzoskwiń lub
nektarynek500 g
cukru180 ml
soku z cytrynyewentualnie 4 łyżki
amarettoPrzygotowanie:
Brzoskwinie umyć, oczyścić i pokroić w kawałki. Zasypać je
cukrem, zalać
sokiem i odstawić na 2 godziny.Po tym czasie przygotować słoiki i nakrętki, wyparzyć je i trzymać w cieple.
Owoce gotować 15 minut mieszając.
Dżem można zmiksować lub przekładać do słoików zachowując
owoce w kawałkach.Słoiki napełniać, zostawiając 6-7 mm od ich krawędzi. Zakręcać, po czym pasteryzować 10 minut. Zapasteryzowane
dżemy stawiać na ściereczce do góry dnami, aż do wystudzenia. Prawidłowo zapasteryzowane, co widać po wklęsłym wieczku, można przechowywać nawet ponad rok.Powiązane notki:
Dżem truskawkowy – najlepszy przepis
Dżem truskawkowy – przepis na najlepsze
przetworyDżem z
borówek –
jagódDżem truskawkowy z
rabarbaremDżem z dyni i
brzoskwiń oraz
ciasto drożdżowe z
dynią