Wykonanie
Ostatnie tegoroczne zbiory
jagód przeznaczyłam na
dżem.Przepis jest niezwykle prosty i stosuję go od lat.Z podanej porcji otrzymacie 3 słoiczki,brunatnego cuda :)
Składniki:800 g
jagód400 g
cukru2-3 łyżki
wodyodrobina
soku z cytryny ( opcjonalnie )
Owoce umyć i pozostawić, by dobrze obeschły. Zasypać
cukrem, podlać
wodą i podgrzewać na niewielkim ogniu.
Dżem gotować ok 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Gorący przełożyć do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować około 20 minut.Aby wyparzyć słoiki, należy je umyć, ustawić na zimnej blaszce i wstawić do piekarnika na ok 10 minut ( temp 160 C )Pasteryzowanie - Słoiki z gorącym
dżemem wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 120 C. Najlepiej studzić w uchylonym piekarniku.