Wykonanie
Czasami zdarza mi się kupować gotowe produkty w torebkach, przyznaję. Nie zupki czy sosy czy polewy do ciast, ale tzw. słodkie
kubki, na moje chwile słabości ;-). Uwielbiam wszelkie
kaszki,
ryże,
kisiele, budynie, które tylko wystarczy wymieszać z
wodą i można
mieć naprawdę chwilę dla siebie. To chyba jeszcze zostało mi z czasów studenckich ;-). No dobra, skoro już się przyznałam, dodam jeszcze, że te chwile nie są tak częste, ponieważ muszę się wcześniej zaopatrzyć w te cudeńka w polskim sklepie, a z tym na obczyźnie wiadomo, różnie bywa. Zrobienie takiej słodkości w domu to również niewiele dłużej niż wymieszanie wszystkich składników, dlatego poniżej znajdziecie przepis na ciepły kubek domowego
kisielu. Najlepiej mi smakuje z mieszanki
owoców leśnych, a konsystencję ma na tyle gęstą, że można go nazwać
kisielem i na tyle jednak płynną, że doskonale udaje taki kupny...Składniki na 1 kubek:pół szklanki
jagódpół szklanki
wody2 płaskie łyżeczki
cukru1 płaska łyżeczka
skrobi ziemniaczanejkilka kropel świeżo wyciśniętego
soku z cytrynyW garnuszku wymieszać
jagody z
cukrem,
sokiem z cytryny i
wodą (część
wody zachować). Zagotować.Do pozostałej
wody dodać łyżeczkę
skrobi ziemniaczanej i rozrobić. Wlać do zagotowanej
wody z
jagodami i szybko wymieszać, by nie było grudek. Doprowadzić do wrzenia i gotować kilkanaście sekund.Smacznego :-).