Wykonanie
Ubóstwiam
czarne jagody i nie wyobrażam sobie, by w spiżarni mogło ich zabraknąć. Co prawda całą zimę są dostępne sklepowe-mrożone, ale to już nie to samo co przygotowane samodzielnie. Poza tym po odkręceniu słoika są natychmiast gotowe do użycia. Bardzo lubimy
makaron z
jagodami i kleksem
jogurtu lub
śmietany. Używam ich także do deserów.Właśnie przywiozłam z Polski 4 litry
jagód i rozpoczynam
jagodowe szaleństwo.Przygotowanie pasteryzowanych
jagód jest niezwykle proste. Te małe czarne kulki są bardzo zdrowe, dlatego warto jeść je jak najczęściej i zrobić z nich zimowe zapasy. O ich zaletach przeczytaj: tutajGdy masz dużo
jagód do dyspozycji, możesz część przerobić na pyszny
dżem jagodowy . Zapraszam do przepisów.
Składniki na 5 słoiczków ( 350 ml pojemności)
jagody - około 2 litry
cukier - 10 płaskich łyżekWykonanie:Pierwszy krok to przygotowanie słoiczków. Musimy je wyparzyć. Możemy to zrobić na dwa sposoby :1) wyparzyć w piekarniku - odkręcone słoiki ustawiamy w piekarniku na 10-15 minut w temperaturze 120°C2) przelać wrzątkiem z czajnika i ustawić do góry dnem na ręczniku papierowym, by obciekłyDokladnie przebrać i wypłukać
jagody. Najlepiej zrobić to w specjalnym pojemniku z sitkiem do płukania
owoców. Dokładne wypukanie
jagód jest niezwykle ważne. W przeciwnym razie możemy zarazić się groźną chorobą odzwierzęcą - bąblowcem. Larwy bomblowca przenoszone są przez kał leśnych zwierząt np. przez lisy. Niestety wysoka temperatura ich nie uśmierca. Tylko przez dokładne mycie
jagód możemy się uchronić przed zarażeniem tą groźną chorobą. (dotyczy wszystkich
jagód leśnych)Odstawić na sitku do odsączenia.Napełnić słoiki
jagodami i do każdego słoika wsypać po dwie łyżki
cukru. Nie ubijać
owoców. Potrzasnąć słoikiem, żeby
cukier się wymieszał z
owocami. Słoiki napełnić maksymalnie, gdyż
jagody bardzo zmiejszą objętość podczas gotowania.Brzegi słoików wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem i zakręcić, wytartą do sucha nakrętką.Następnie ułożyć słoiki na dnie dużego gara wyłożonego ręcznikiem papierowym - podwójnie złożonym.Wypełnić gar
wodą do 3/4 wysokości słoików. Doprowadzić
wodę do wrzenia. Gotować 20 minut na ledwo pyrkajacym ogniu. Do wystudzenia można pozostawić w garnku lub wyjąć i studzić poza garnkiem, w którym się gotowały