Wykonanie
Od pewnego czasu w sklepach można znaleźć coraz więcej produktów zastępujących zwykły
biały cukier, i to w różnych postaciach. W moim domu miałam przez jakiś czas
stewię w postaci słodziku, ale kompletnie mi nie przypadł do gustu - niby wszystko było słodkie, a jednocześnie mdłe. Dlatego kiedy otrzymałam w paczce
ksylitol, byłam jednocześnie zadowolona, ale miałam też troszkę obaw. :)
Ksylitol to
alkohol polihydroksylowy, uzyskiwany najczęściej z brzozy,
kolby kukurydzy, ale jest też produkowany w organizmie człowieka w niewielkich ilościach. Według mnie smakuje tak samo jak
cukier, ale ma znacznie więcej zalet:- działa bakteriobójczo, dlatego może być dodatkowo stosowany z leczeniu zakażeń drożdżakami (szczególnie w okolicach jamy ustnej) i Helicobacter pylori (częsta przyczyna zgagi i wrzodów żołądka),- wykazuje działanie przeciwpróchnicze - wspomaga usuwanie płytki nazębnej i odświeża oddech,- zwiększa przyswajanie wapnia z jelit, przez co działa korzystnie u wszystkich mających problemy z osteoporozą,- ma charakter zasadowy, przez co w umiarkowanych ilościach może służyć do odkwaszania organizmu,- jest o połowę mniej kaloryczny od zwykłego
cukru, przez co jest zalecany dla osób odchudzających się i diabetyków.Coraz więcej badań pokazuje, że jest to środek bezpieczny, który być może jest nawet ogromnym zbawieniem dla 'białej śmierci' -
cukru. Ja się pod tym również podpisuję, ale od razu zaznaczam - wszystko trzeba spożywać w umiarze. To, ze
ksylitol jest zdrowszy, wcale nie oznacza, że możemy go spożywać w sposób nieograniczony. Wszystko jest dla ludzi i na wszystko trzeba uważać. :)Moją pierwszą próbą było ciasto
dyniowe z
malinami i
jagodami*. Nikt w domu nawet nie zauważył wprowadzonej przeze mnie zmiany. :)Zapraszam Was też do odwiedzenia strony ViVio i sklepu, gdzie znajdziecie więcej informacji. :)* Skorzystałam z przepisu Sanmy, tylko zamiast
rabarbaru użyłam
malin i
jagód. Może wygląda mało apetycznie, ale jest naprawdę pyszne :)