Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Widzieliście już mojego
kurczaka pieczonego w
whisky ( jeśli nie zachęcam do znalezienia go wpisując hasło w bocznym pasku wyszukiwania ).
Kurczaka piekłam kilka dni temu, dziś dodaję przepis dla Was, bo znalazłam chwilę aby go spisać z moich kuchennych notatek. Jak powszechnie wiadomo aromatyczne
alkohole świetnie sprawdzają się w kuchni. Dziś zagościła u nas czarna Fortuna.
Piwo nabyłam z ciekawości, możecie użyć każdego , ciemnego słodkiego
piwa – o karmelowym aromacie – to przypomina w smaku colę. Cóż z dodatkiem wędzonej
papryki,
oliwy i
morskiej soli – jest nie do opisania. Spróbujcie,
kurę wystarczy natrzeć
przyprawami,
oliwą i wstawić do pieca. Praktycznie robi się samo, a efekt jest powalający – nam smakowało, bardzo.
Składniki:1
kurczak ok. 1 1/2 kgwędzona
papryka w proszku
oliwa z oliweksól morska5-6 ząbków
czosnku1 butelka ciemnego słodkiego
piwa3-4
cebule ( 400 g )1/2 łyżeczki
goździkówPrzygotowanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy. Nacieramy
oliwą ( jakieś 5-6 łyżek ) obsypujemy
papryką ( 3-4 łyżki ) i
solą morską ( 2-3 ), dodajemy posiekany
czosnek. Odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. Możemy mu podwiązać nóżki i
boczki.
Cebulę kroimy w piórka, wysypujemy nią blachę ( tak aby
kurczak miał sporo swobody i nie dotykał brzegów ) zalewamy ją 300 ml
wody, 1/3
piwa, dodajemy
goździki, układamy
kurczaka po czym wkładamy go do pieca i nastawiamy na 170 stopni.
Pieczemy go około 1,5 h. Co 20-30 minut, podlewając
piwem, jeśli
woda nadmiernie by parowała dolewamy, aby uzyskać sos.Po upieczeniu zostawiamy w piecu na minimum 20 minut, aby
soki się odstały kroimy i podajemy.Smacznego!Powiązane notki:Solidna porcja
mięsa czyli Pieczony
kurczak „po Chińsku”Marynata do
mięsa pikantno słodka –
kurczak,
karkówka,
rybaPieczony
schab –
wędlina ŚwiątecznaPieczony
schab