ßßß Cookit - przepis na Kurczak pieczony w ciemnym piwie

Kurczak pieczony w ciemnym piwie

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Widzieliście już mojego kurczaka pieczonego w whisky ( jeśli nie zachęcam do znalezienia go wpisując hasło w bocznym pasku wyszukiwania ). Kurczaka piekłam kilka dni temu, dziś dodaję przepis dla Was, bo znalazłam chwilę aby go spisać z moich kuchennych notatek. Jak powszechnie wiadomo aromatyczne alkohole świetnie sprawdzają się w kuchni. Dziś zagościła u nas czarna Fortuna. Piwo nabyłam z ciekawości, możecie użyć każdego , ciemnego słodkiego piwa – o karmelowym aromacie – to przypomina w smaku colę. Cóż z dodatkiem wędzonej papryki, oliwy i morskiej soli – jest nie do opisania. Spróbujcie, kurę wystarczy natrzeć przyprawami, oliwą i wstawić do pieca. Praktycznie robi się samo, a efekt jest powalający – nam smakowało, bardzo.
Składniki:
1 kurczak ok. 1 1/2 kg
wędzona papryka w proszku
oliwa z oliwek
sól morska
5-6 ząbków czosnku
1 butelka ciemnego słodkiego piwa
3-4 cebule ( 400 g )
1/2 łyżeczki goździków
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy. Nacieramy oliwą ( jakieś 5-6 łyżek ) obsypujemy papryką ( 3-4 łyżki ) i solą morską ( 2-3 ), dodajemy posiekany czosnek. Odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. Możemy mu podwiązać nóżki i boczki.
Cebulę kroimy w piórka, wysypujemy nią blachę ( tak aby kurczak miał sporo swobody i nie dotykał brzegów ) zalewamy ją 300 ml wody, 1/3 piwa, dodajemy goździki, układamy kurczaka po czym wkładamy go do pieca i nastawiamy na 170 stopni.
Pieczemy go około 1,5 h. Co 20-30 minut, podlewając piwem, jeśli woda nadmiernie by parowała dolewamy, aby uzyskać sos.
Po upieczeniu zostawiamy w piecu na minimum 20 minut, aby soki się odstały kroimy i podajemy.
Smacznego!
Powiązane notki:
Solidna porcja mięsa czyli Pieczony kurczak „po Chińsku”
Marynata do mięsa pikantno słodka – kurczak, karkówka, ryba
Pieczony schabwędlina Świąteczna
Pieczony schab
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/06/14/kurczak-pieczony-w-ciemnym-piwie