Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Nie ma to jak domowy żurek. U nas Wielkanoc bez takiego zakwasu jest niewyobrażalna. Przepis mojej teściowej jest niezawodny i bardzo
porsty. Dziś przekazuję go Wam, jeśli raz go zrobicie stanie się Waszym ulubionym. Dzięki użyciu przegotowanej
wody zakwas się nie zepsuje, może być też zużyty do
chleba, nie tylko do bazy żurkowej. Proporcja rodzinna.
Składniki:Starter:1 kromka
razowego chleba na zakwasie2 ząbki czosku2
liście laurowe3
ziela angielskie1/2 l przegotowanej zimnej ( ! )
wodyZakwas:przecedzony starter1 kg
mąki żurkowej typu 2000 , ja używam Mstowskiej4 l przegotowanej zimnej
wody2 ząbki
czosnku3-4
ziela angielskie3-4
liście laurowe2 łyżeczki
majerankuPrzygotowanie:Starter : W niemetalowym (!) szklanym lub glinianym naczyniu zalewamy
chleb. Dodajemy
przyprawy i odstawiamy go, przykrytego lnianą ściereczką, w ciepłym miejscu na kilka dni, aż się zakisi. Wszystko zależy od temperatury. Gdy starter stanie się mętny, kwaśny, trzeba go przecedzić. Powinno to zająć około tygodnia.
Mąkę zalewamy starterem, dolewamy
wodę i
przyprawy. Mieszamy bardzo dokładnie. Odstawiamy na kilka dni, 2-4 w zależności od temperatury.
Gotowy zakwas przelewamy do butelek , świetnie sprawdzą się tutaj 330 ml po sokach lub pół litrowe. Taki żur jest bardzo mocny i aktywny, a dzięki użyciu przegotowanej
wody na pewno nam nie zaszkodzi i nie przekiśnie.Nie dodawajcie więcej przypraw, żurek może wtedy zrobić się siny – często dzieje się tak od zbyt dużej ilości
czosnku.Polub Bloga na FACEBOOKU !Powiązane notki:A już jutro przepis na zakwas buraczany na wigilijny barszcz i Konkurs ŚwiątecznyTradycyjny barszcz czerwony wigilijny na zakwasieSzybkie żytnie bułeczki ( lub
chleb ) pełnoziarniste ze
słonecznikiem i
serek waniliowyZupa grochowa z
boczkiem i przepis na rosół