Wykonanie
Pin It
Dzisiaj kolejny przepis, który może się okazać przydatny przy przedświątecznych przygotowaniach, zakwas na żur. Oczywiście możemy pójść na łatwiznę i kupić taki gotowy w sklepie, ale to już nie to samo. Przygotowanie własnego zakwasu nie wymaga wiele zachodu, trzeba tylko pamiętać, żeby raz dziennie go zamieszać, a
mąkę razową kupimy dziś w każdym większym sklepie. Jeśli chcemy przyspieszyć kiszenie możemy dodać aktywny zakwas do
chleba lub kawałek
razowego chleba, ale koniecznie musi on być na zakwasie,
broń Boże
drożdżowy.
Drożdże mogą spowodować, że zakwas zapleśnieje.A na blog już wkrótce zupa na zakwasie, czyli zalewajka.Składniki:1 litr przegotowanej zimnej
wody1 szklanka
mąki żytniej 20002 ząbki
czosnku3
liście laurowe4 ziarenka
ziela angielskiegoOpcjonalnie łyżka aktywnego zakwasu żytniego lub kawałek
razowego chleba na zakwasieWykonanie:
Czosnek drobno siekamy, wrzucamy do wyparzonego słoika razem z
przyprawami, dosypujemy
mąkę i dolewamy
wodę. Wszystko dokładnie mieszamy, słoik przykrywamy bawełnianą lub lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 7 dni. Raz dziennie należy zakwas zamieszać, aby uniknąć powstania kożucha.