Wykonanie
2 Flares Twitter 0 Facebook 2 2 2 2 Flares ×Dziś coś na szybko. Po wizycie w
Radiu Plus, byliśmy bardzo głodni, jednak ze stolicy do nas , do Częstochowy to ponad dwie godziny jazdy, więc wybór był właściwie banalnie prosty, padło na gotowe
ciasto francuskie, podałam je z dwoma rodzajami
śliwek, gotowanymi w
syropie oraz suszonymi, całość podsypałam
migdałami i okazało się to pyszne połączenia. Łasuchom polecam całość podsypać
cukrem, dla chrupkościCo do bloga w
radiu, będziecie mogli o mnie usłyszeć już w przyszłą niedzielę
między 12 a 14.Zapraszam po nowe kulinarne inspiracje na fanpage
radia na facebooku.
Składniki: ( uzależnione od porcji )
ciasto francuskieśliwki duszone w
cukrowym syropie*
śliwki suszonepłatki migdałowePrzygotowanie:Piekarnik nastawić na 220 stopni, z termoobiegiem. Blachę wyłożyć papierem.Ciasto rozłożyć i pokroić w kawałki 10 x 5 cm.Ułożyć na nich
śliwki suszone i te z
syropu, posypać
płatkami i ewentualnie
cukrem z
cynamonem. Piec ok 10 -12 minut.Jeść ciepłe lub studzić na kratce.Gotowe można polukrować.SmacznegoNa jedną sztukę przypada: 1
suszona śliwka, 4-5 połówek
śliwek z
syropu. łyżeczka
płatków migdałów.
Śliwki możecie zastąpić innymi
owocami, np.
jabłkami czy
gruszkami a nawet
brzoskwiniami z
syropu. Użyjcie wtedy dodatkowo
gałki muszkatołowej.Tak na dobrą sprawę możecie je zrobić w dowolnym rozmiarzePozdrawiam AniaPowiązane notki:
Śliwki w
syropieNajprostsze i najlepsze 5 minutowe ciasto
cynamonowe z
gruszkamiProste ciasto Świąteczne z
jabłkami i kruszonką, szybki przepisŚwiąteczny piernik w 5 minut! Szybki przepis na pyszne ciasto
Śliwkowe crumble z
orzechami w miodzie