Ekspresowo : ciasto francuskie ze śliwkami i migdałami

Wykonanie

2 Flares Twitter 0 Facebook 2 2 2 2 Flares ×
Dziś coś na szybko. Po wizycie w Radiu Plus, byliśmy bardzo głodni, jednak ze stolicy do nas , do Częstochowy to ponad dwie godziny jazdy, więc wybór był właściwie banalnie prosty, padło na gotowe ciasto francuskie, podałam je z dwoma rodzajami śliwek, gotowanymi w syropie oraz suszonymi, całość podsypałam migdałami i okazało się to pyszne połączenia. Łasuchom polecam całość podsypać cukrem, dla chrupkości
Co do bloga w radiu, będziecie mogli o mnie usłyszeć już w przyszłą niedzielę między 12 a 14.
Zapraszam po nowe kulinarne inspiracje na fanpage radia na facebooku.
Składniki: ( uzależnione od porcji )
ciasto francuskie
śliwki duszone w cukrowym syropie*
śliwki suszone
płatki migdałowe
Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 220 stopni, z termoobiegiem. Blachę wyłożyć papierem.
Ciasto rozłożyć i pokroić w kawałki 10 x 5 cm.
Ułożyć na nich śliwki suszone i te z syropu, posypać płatkami i ewentualnie cukrem z cynamonem. Piec ok 10 -12 minut.
Jeść ciepłe lub studzić na kratce.
Gotowe można polukrować.
Smacznego
Na jedną sztukę przypada: 1 suszona śliwka, 4-5 połówek śliwek z syropu. łyżeczka płatków migdałów.
Śliwki możecie zastąpić innymi owocami, np. jabłkami czy gruszkami a nawet brzoskwiniami z syropu. Użyjcie wtedy dodatkowo gałki muszkatołowej.
Tak na dobrą sprawę możecie je zrobić w dowolnym rozmiarze
Pozdrawiam Ania
Powiązane notki:
Śliwki w syropie
Najprostsze i najlepsze 5 minutowe ciasto cynamonowe z gruszkami
Proste ciasto Świąteczne z jabłkami i kruszonką, szybki przepis
Świąteczny piernik w 5 minut! Szybki przepis na pyszne ciasto
Śliwkowe crumble z orzechami w miodzie
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/01/05/ekspresowo-ciasto-francuskie-ze-sliwkami-i-migdalami