Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Dziś znalazłam wpis u Edytki na bogu, o konkursie świątecznym. Pomyślałam o tym z czym świątecznym, z jakim świątecznym wypiekiem, kojarzą mi się najbardziej powidła. Inspiracją były jedzone w dzieciństwie
cynamonowe bułeczki, a słodkim dodatkiem stały się powidła wraz ze słodką
suszoną śliwką, kwintesencja świąt Bożego Narodzenia idealna propozycja na Świąteczne śniadanie w drugi dzień świąt.

bombkę i ostrokrzew wykonałam samapodoba Wam się ?Składniki:300 g
mąki samorosnącej ( lub 150 g ( około szklanki )
mąki pełnoziarnistej 1850, 140 g ( szklanka)
mąki pszennej tortowej, 10 g
proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki
soli )200 ml
mleka 2 % lub 3,2 %1/4 szklanki (70g)
śmietany 18%1/4 szklanki
oliwy z oliwek1 1/2 łyżeczki
cynamonu1 1/2 łyżeczki
przyprawy do piernika2 łyżki
rodzynek2 łyżki
brązowego cukru8 łyżeczek
powideł śliwkowych8 suszonych
śliwekPrzygotowanie:Piekarnik nastawiamy na 210 stopni z termoobiegiem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę samorosnącą ( jeśli nie mamy gotowej mieszamy wyżej podane składniki) mieszamy z
cynamonem i
przyprawą, dodajemy
rodzynki,
cukier i mieszamy.Do mieszanki dodajemy
śmietanę i
oliwę, łączymy łyżką aż powstaną grudki.Dolewamy
mleko i wyrabiamy ręką do połączenia składników, ok. 3 minut.Ciasto dzielimy na pół, czynność powtarzamy dwukrotnie.Każdą z ośmiu części ciasta formujemy w placuszek układamy na nim
śliwkę, łyżkę powideł i sklejamy.Jeśli chcemy uzyskać ciekawy efekt 4 bułeczki możemy skleić tylko częściowo.

Wkładamy do pieca i pieczemy 12 minut ( tyle im wystarczy; ).Możemy obsypać je
cukrem pudrem.W smaku są mocno
cynamonowe,
śliwki po upieczeniu rozpływają się w ustach,a powidła dodają im niesamowitej
słodyczy.Ale zapachniało świętami!


Czapka mikołaja to też moje dziełowięcej na ten temat w poniedziałkowych poradach!Smacznego!u nas szybko zniknęłyPowiązane notki:Chrupiące ekspresowe
bananowe bułeczki scones, bez
cukru, vegańskieBułeczki – Rożki
truskawkowe z
czekoladą z
LODÓW! EkspresoweZiemniaczane bułeczki
kokosowe ze świąteczną nutąDwu smakowe
kakaowe i
waniliowe świąteczne
ciasteczka z lukrem królewskim