ßßß Cookit - przepis na MAŚLANE BUŁECZKI W KOKOSOWYM SMAKU

MAŚLANE BUŁECZKI W KOKOSOWYM SMAKU

nazwa

Wykonanie

Rozpoczęła się druga edycja konkursu Kulinarny Blog Roku. W ubiegłorocznej w głosowaniu miałam mierne wyniki, ale odniosłam duży sukces, bo dwa moje przepisy wyróżnił Piotr Bikont, który jest jurorem. Znajdą się one w specjalnej książce kucharskiej z najlepszymi przepisami blogerów – w maju była to zielona sałatka z truskawkami a w listopadzie kandyzowany arbuz .
W tym miesiącu tematem są słodkie maślane wypieki i dobrze się złożyło, bo takie bułeczki chodziły za mną od dawna. Maślane, słodkie, z dodatkiem wiórków kokosowych i takiegoż mleka. Bazą jest rodzinny przepis na słodkie bułeczki.
1/2 kg mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
szklanka mleka kokosowego
4 łyżki wiórków kokosowych
100 g masła
4-5 łyżek cukru
2 jajka
Drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru w miseczce, dodajemy ok. 1/3 szklanki letniego mleka kokosowego, mieszamy, posypujemy łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 10 min.
Masło topimy i studzimy do temperatury ciała ( sprawdzamy palcem). Cukier roztrzepujemy lekko z jajkami.
Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy stopniowo mieszając drewnianą łyżką wyrośnięte drożdże, jajka z cukrem, resztę mleka kokosowego i stopione masło. Wyrabiamy dokładnie ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki, aż ciasto będzie odstawać od brzegów miski i pojawią się pęcherzyki powietrza. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 30-50 min.
Z wyrośniętego ciasta formujemy spore kulki i układamy na natłuszczonej blasze, zostawiamy na 10 min do podrośnięcia. Pieczemy ok 30 min w 180 C.
Część została zjedzona już na ciepło, bez niczego. Dobre były przekrojone, posmarowane masłem i miodem lub dżemem. Zdecydowanie muszę powtórzyć ten wypiek !
Komu bułeczki się podobają, może na nie zagłosować tutaj – klik, klik .
Dodaję je też do akcji śniadaniowej.
Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/maslano-kokosowe-buleczki-na-konkurs