Dzisiaj zaprezentuję Wam danie dla smakoszy owoców morza. Takim smakoszem jest mój mąż. Ja niestety się do nich nie zaliczam. Zatem to risotto zrobiłam specjalnie dla niegoSkładniki:1 litr bulionu drobiowo-warzywnego200 g ryżumieszanka owoców morzasok z 1 cytryny1/2 szklanki białego winamrożona marchewka z groszkiem2 łyżki śmietanynatka pietruszki100 g masłasól, pieprzNajpierw przygotowujemy bulion lub go odmrażamy – ja niemal zawsze mam pojemniczek w zamrażarce. Zagotowujemy połowę bulionu i wrzucamy do niego na 10 minut mieszankę mrożonych owoców morza. Ja zaopatrzyłam się w mieszankę 250g, w której skład wchodziły krążki i mackikalmarowe, ośmiorniczki, krewetki koktajlowe i małże. Gdy owoce morza się gotują w bulionie zabieramy się za ryż. Rozpuszczamy masło i wsypujemy ryż (basmati, arborio). Podlewamy pozostałą częścią bulionu. Dorzucamy odcedzone owoce morza oraz marchewkę z groszkiem. Wlewamy wino. Gotujemy jeszcze 5 minut do niemal całkowitego odparowania soków. Na samym końcu dodajemy posiekaną pietruszkę i sok z cytryny oraz 2 łyżki śmietany.Nie przepadam za owocami morza, ale to danie całkiem mi odpowiadało. Po grillowanych kalmarach z Santorini chyba żadna potrawa z owoców morza nie jest w stanie mnie do końca zadowolić 😉 Ciągle pamiętam ich świeżość i niegumową konsystencję.